“Kamuda Sözleşmeliliğe Son Şurası” Gerçekleştirildi

23.02.2019 15:09

“Kamuda Sözleşmeliliğe Son Şurası” Gerçekleştirildi

Şurada sözleşmelilerin haklı talepleri bir kez daha gündeme getirildi ve beklentilerin karşılanması yönünde Kamu İşveren Heyeti’ne çağrıda bulunuldu. 

“Kamuda Sözleşmeliliğe Son Şurası”nda ilk olarak konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Sözleşmeli personel rejimi hem mevzuatıyla hem de varlığıyla bir sorunlar ve tepkiler yumağı oluşturuyor. Saygın iş ilkesine, adalet eşiğine, insan onurunu koruma hassasiyetine, insanın kendini gerçekleştirmesine destek vermekle görevli devlet perspektifine aykırı sözleşmelilik uygulamasının bütünüyle varlığını ortadan kaldırmalıyız. Türkiye, kamu hizmetlerini bütünüyle kadrolu personel ile verebilecek kadar kadim bir birikime, bunun finansla maliyetini karşılayacak ekonomik yeterliğe sahiptir” dedi.

Sözleşmelilerin Yaşadığı Sorunları Kapsamlı Bir Şekilde Tespit Etmek İstiyoruz

Memur-Sen olarak bağlı sendikalarımızla birlikte; kamu personel mevzuatının yaşattığı ve sözleşmeli kamu görevlilerimizin yaşadığı bir sorunu bütün kapsamıyla tespit etmek, çözümü sağlayacak adımları da ortak akılla ve kararlılıkla teklif etmek hedefiyle çalışma başlattıklarının altını çizen Yalçın, kamuda sözleşmeli personel rejiminin ürettiği mağduriyetleri, sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilenlerin tepkilerini, beklentilerini ve taleplerini anlama çağrısında bulunmayı, doğru içerikle anlatmayı, doğru şekilde ilgililere aktarmayı ve nihayet sözleşmeli personel başlığıyla özetlenebilecek sorunu çözümle buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. 

İlk olarak bağlı sendikaların çalıştaylar düzenlediğini belirten Yalçın, çalıştaylarda, her sendikanın kendi hizmet kollarındaki uygulamalar ve mevzuatları, bunlardan doğrudan etkilenen sözleşmeli personel statüsündekilerin de olduğu bir katılımcı heyetle değerlendirdiklerini belirtti.

Budak: “Sözleşmeliler Belirsizliklerden Dolayı Rahatsız ve Mutsuz”

Basın, Yayın ve İletişim Hizmet Kolundaki Genel Yetkili Sendika olan Birli Haber-Sen adına sözleşmelilerin güncel sorunlarından bahseden Genel Başkan Ömer Budak; PTT, TRT, RTÜK ve BTK görev yapmakta olan sözleşmeli personellerin belirsizliklerden rahatsız ve mutsuz olduklarının altını çizdi. Kurumların neden sözleşmeli personel çalıştırmakta olduğu irdeleyen Genel Başkan Budak, kurumlarımızın sektör yatırımcıları ve serbest piyasa ile rekabet etmek amacıyla tercih edilen sistemin çalışan personelleri üzerinde olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

En büyük problemlerden birinin eşit işe eşit ücret konusunda olduğunu vurgulayan Budak; “Aynı kurumda aynı odada aynı işi yapan kişilerin aynı ücretlere sahip olmaları gerekmektedir.” dedi. Sözleşmelilerin özlük hakları konusunda düşüncelerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiren Ömer Budak, sözleşmelilerin eşit ücret konusu kadar özlük haklarının da 657 ile aynı olması gerektiğini dile getirdi.

Gelir vergisi kesintisinde yaşanan adaletsizlikler üzerine açıklamalarda bulunan Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak, birçok konuda olduğu gibi bu konuda yapılan ayrımı da yadırgadıklarını söyledi. Temel Ücretlerinde aynı şekilde üzerinde durulması gereken bir konu olduğundan bahseden Genel Başkan Budak, ücretlerin yanı sıra sözleşmelilerin en büyük mağduriyetlerinden birinin de Performans sistemi olduğuna dikkat çekti. Ücretlerden başlayarak özlük hakları ve performans sistemine kadar birçok konuda görüş bildiren Genel Başkan Budak, çözümü konusunda Birlik Haber-Sen ve Memur-Sen olarak canla başla çalıştıklarının altını çizdi.

Program sendikaların kendi hizmet kollarındaki sunumları ve son olarak sonuç bildirgesinin ilanıyla son buldu.

"Kamuda Sözleşmeliliğe Son Şurası"nın Sonuç Bildirgesi: /uploads/URA_SONUC_BLDRS_-_SON.docx

Birlik Haber-Sen Sonuç Bildirgesi: /uploads/i_kolumuzdaki_sozlesmeli_turleri_ve_cozum_onerileri.docx

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR