BİRLİK HABER-SEN İLE PTT A.Ş ARASINDA 2015 YILI 2. DÖNEM KİK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

27.10.2015 19:18

BİRLİK HABER-SEN İLE PTT A.Ş ARASINDA 2015 YILI 2. DÖNEM KİK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Toplantı, 4688 sayılı “Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun “Kurum İdari Kurulları” başlıklı 22. maddesi gereğince oluşturulan Kurum İdari Kurulu’nun Haberleşme işkolunda ‘Genel Yetkili Sendika’ Birlik Haber-Sen ile Posta ve Telgraf Teşkilatı yetkililerinin katılımıyla PTT A.Ş Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşti.

 

Birlik Haber-Sen adına toplantıya Genel Başkan Ömer Budak, Genel Başkan Vekili Gürbüz İnaltekin, Genel Başkan Yardımcıları Mevlüt Burgaç, Cengiz Bekar, Cüneyt Özban, Muzaffer Boskurt ve Ahmet Karagöz katılırken, PTT A.Ş adına Genel Müdür Harun Maden, Genel Müdür Yardımcısı Özay Atbaş ve şirketin tüm Daire Başkanları katıldı.

 

Saat 10:00’da başlayan toplantıda İdari Hizmet Sözleşmeli personelin iş güvencesini kısıtlayan 101. madde, norm çalışmaları, ek ödemeler, servis hizmetleri, disiplin cezaları, dağıtımda kullanılan araçlar, yemek yardımı, tayın bedeli gibi konular başta olmak üzere birçok konu ele alındı.

 

3. Dönem Toplu Sözleşmesi’ne kazanımlarıyla damga vuran Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı ‘Genel Yetkili Sendika’ olan Birlik Haber-Sen, yetkili olduğu kurumlardaki çalışan personeli sevindirmeye devam ediyor. 

 

3 saat süren ve alınan kararlar bakımından oldukça verimli geçen toplantıda görüşülen maddelerin detayları ve elde edilen kazanımların bir kısmı şu şekildedir.

                                              

İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ PERSONELİN İŞ GÜVENCESİ

 

Posta Ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmeliğin, Sözleşmenin yenilenmemesi başlıklı 101. Maddesinde;

 

(1) PTT, ekonomik işlem hacminin daralması veya kapatılan işyerlerinde görev yapan personelin hizmetlerinden başka bir birimde faydalanma imkânının kalmaması hallerinde Yönetim Kurulu Kararı ile sözleşmeyi yenilemeyebilir.

 

(2) Birinci fıkrada belirtilen ekonomik işlem hacmine ilişkin verilerin tespitinde PTT’nin resmi bilanço ve istatistikleri esas alınır.

 

 

 

(3) Birinci fıkra uyarınca sözleşmesi yenilenmeyecek personelin tespitinde emeklilik hakkını elde edenlere emekliliği hak edenler arasından ise hizmeti fazla olanlara öncelik verilir.  Diğerleri için de performans değerlendirme raporları esas alınır.

 

(4) PTT tarafından, sözleşmesi yenilenmeyecek personele iki ay önceden yazılı şekilde ihbarda bulunulması zorunludur. Denilmektedir.

Uygulanabilirliğinin fiilen mümkün olmadığı danıştayın emsal kararları ile de ortaya konduğundan bu maddenin yönetmelikten çıkarılması yönünde gerekli düzenlemelerin yapılması;

 

CEVAP: İdari Hizmet Sözleşmeli Personelin İş Güvencesinin önünde bir engel olarak duran 101. Maddenin yönetmelikten kaldırılması talebimiz UYGUN GÖRÜLMÜŞ OLUP. Bu konuda PTT A.Ş. Yönetim Kurulunca gerekli çalışmaların başlatılmasına karar verilmiştir.

 

NORM ÇALIŞMALARI

 

a ) Birçok Başmüdürlüklerde Başmüdür yardımcısının yetersiz olması

 

b ) Birçok  ilde ihtisas servis müdürleri ve Merkez müdür normlarının boş olması

 

c ) Hizmet çeşitliliğinin artması nedeni ile Başmüdürlük ihtisas servislerinde mevcut memur normlarının yapılan işleri yeteri kadar karşılayamaması

 

d ) Hizmet çeşitliliğinin artması nedeni ile Merkez Müdürlükleri ve şubelerde mevcut memur normların yapılan işleri yeteri kadar karşılayamaması.

 

e ) Mektup ve kayıtlı gönderilerin tesliminde BTK tarafından G+ teslim süresinin zorunlu hale getirilmesi nedeni ile bir çok yerde dağıtım personellerinin yeterli olmaması

 

f ) Personelin izin ve rapor gibi kanuni haklarının karşılığında personel bulundurulmasının gerekliliği;

 

göz önüne alınarak tüm Türkiye genelini kapsayacak şekilde iş gücü tespitinin yeniden ve bilimsel bir şekilde sağlanması için Üniversitelerin veya Bağımsız iş gücü tespiti yapan firmalar aracılığıyla bilimsel verilere dayanan bir norm kadro çalışması yapılması;

 

CEVAP: PTT A.Ş.’ nin uzun yıllardır yaşadığı norm kadro sıkıntısının tamamen ortadan kaldırılması ve yapısal sıkıntılar yaşanan PTT A.Ş.’ nin organizasyon yapısının ( Başmüdürlükler, Merkezler, Şubeler ve 4. Sınıf Merkezler v.b. ) yeniden düzenlenmesi için bu alanda hizmet sunan danışmanlık firmalarıyla irtibata geçilerek yeni NORM KADRO ve YENİ ORGANİZASYON yapısı belirlenmesine karar verilmiştir.

 

İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ GİŞE BÜRO GÖREVLİSİ, DAĞITICI VE TEKNİKERLERE EK ÖDEME VERİLMESİ

 

Cevap: İdari Hizmet Sözleşmeli Çalışanlara EK ÖDEME verilmesi hususu iki adımda ele alınacaktır.

 

1 – a ) Bu duruma göre hayat şartlarının zor ve sıkıntılı olduğu İSTANBUL ilinde görev yapan İdari Hizmet sözleşmeli çalışanlara yönetim kurulunca belirlenecek miktarda EK ÖDEME verilmesine,

 

1 – b ) Ünitenin faaliyet içi gelirleri dikkate alınarak (birleşik posta gelirleri hariç) Türkiye sıralamasına göre İstanbul ili hariç ilk on sırada yer alan illerde, gişe ve büro görevlisi, Posta Ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi İdari Hizmet Sözleşmeli dağıtıcı ve tekniker unvanında görev yapanlara temel ücretinin %5’i oranında ödenen ilave ücretin ilçe nüfusu 50.000’ in altında kalan yerlerde görev yapan İdari Hizmet Sözleşmeli personele de verilmesine

 

2 – İstanbul haricindeki diğer illerde görev yapan İdari Hizmet sözleşmeli Personellere de bir sonraki Kurum İdari Kurulunda değerlendirilmek üzere EK ÖDEME verilebilmesi için yeniden görüşülmesine karar verilmiştir.

 

UNVAN YÜKSELME YÖNETMELİĞİN DEĞİŞTİRİLMESİ.

 

Cevap: PTT A.Ş.’ de görev yapan Memur, Şef ve Başdağıtıcıların sınavsız olarak müdürlüğe atanabilmesi için yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair talebimiz değerlendirmeye alınmış olup yapılacak olan çalışmada değerlendirilecektir.

 

BAŞDAĞITICI VE VEZNEDARLARA EK ÖDEME

 

İHS’li olarak görev yapan Veznedar ve Başdağıtıcılara 300 TL ek ödeme verilmesi yönündeki talebimiz.

 

Başdağıtıcı ve Veznedarlar için Skala çalışması yapılması olarak kabul edilmiştir.

 

 

TAŞERON FİRMA ELEMANLARININ İHS’ Lİ PERSONEL STATÜSÜNE GEÇİRİLMESİ

 

PTT A.Ş’de Taşeron olarak görev yapan çalışanlar şirketin asli işinde yerine getirdiğinden İHS’li olarak şirket personeli yapılması.

 

Cevap: PTT A.Ş.’ de görev yapan Taşeronların kadroya geçirilmesi yönünde hükümet tarafından yapılacak olan çalışma sonucuna göre çalışmaların hızla sonuçlandırılıp TAŞERONLARIN KADROYA geçirilmesi sağlanacaktır.

 

 

İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ PERSONELİN DİSİPLİN CEZASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

 

Cevap: PTT A.Ş.’ de görev yapan İdari Hizmet Sözleşmeli Personelin Disiplin cezalarından biri olan “Yıllık ücret artışından yararlandırmama cezasının kaldırılarak yerine daha sonra belirlenecek yeni bir hükmün getirilmesine karar verilmiştir.

 

BAŞDAĞITICI VE DAĞITIM ŞEFLERİNİN YETKİ ALANININ YENİDEN BELİRLENMESİ

 

Başdağıtıcıların ve Dağıtım Şeflerinin daha verimli çalışabilmesi için 

 

a ) Başdağıtıcıların dağıtımla ilgili konularda Merkez Müdüründen sonra tek yetkili olması için gerekli düzenlemenin yapılması.

 

b) Dağıtımda görev yapan şeflerin ise Merkezin veya Dağıtım biriminin idari ve mali konuları ile ilgili işlerin yerine getirilmesinde Merkez Müdüründen sonra tek yetkili olması için gerekli düzenlemelerin yapılması,

 

Cevap: Bu talebimiz uygun görülmüş olup PTT A.Ş.’ nin yeniden düzenlenecek olan Organizasyon yapısında değerlendirmeye alınacaktır.

 

SERVİS HİZMETİ VE BİLET ÜCRETİ VERİLMESİ

 

a - ) Servis hizmetinden yararlandırılan 13 büyük şehir dışında kalan 17 büyük şehirde servis hizmetinin sağlanması,

 

b- ) Servis hizmeti sağlanamadığı taktirde servis güzergahı göz önüne alınmadan bilet ücretinin ödenmesi,

 

Cevap: Bu talebimiz uygun görülmüş olup, servis hizmetinin daha verimli hale getirilmesi için PTT A.Ş Genel Müdürlüğü ile Genel Yetkili olan sendikamız arasında bir çalışma grubu oluşturulacak ve servis veya bilet ücreti verilmesi konusunda gerekli düzenleme yapılacaktır.

 

KİRALIK ARAÇLAR

 

PTT Başmüdürlükleri  ve PTT Merkez Müdürlüklerinin çeşitli birimlerinde kullanılmak üzere kiralanan araçların şoförlü olarak kiralanması;

 

Cevap: Talebimiz uygun görülmüş olup, ring araçlarının ve zırhlı araçların şoförlü  olarak kiralanması için bundan sonraki ihaleler de araçlar şoförlü olarak kiralanacaktır.

 

PERSONELE MORAL MOTİVASYON TOPLANTISI

 

PTT A.Ş’nin kuruluş yıldönümlerinde  tüm illerde çalışan personellerin moral ve motivasyonun artırılması adına Başmüdürlüklerce çeşitli sosyal etkinliklerin yapılabilmesi için Başmüdürlüklere ödenek tahsis edilmesi,

 

Cevap: Bir önceki Kurum İdari Kurul Toplantısında karar altına alınan bu talebimizin uygulamasına geçilmiş olup tüm Başmüdürlüklere ödenek tahsis edilmiştir. Bu konuda PTT A.Ş. Genel Müdürü Sayın Harun Maden’ e teşekkür edilmiştir.

 

YEMEK YARDIMI

 

a ) PTT  A.Ş’ de 399 sayılı KHK’ye göre çalışanların yemek yardımından yararlanabilmesi için tüm Başmüdürlükler bünyesinde yemekhane açılması, yemekhane açılmasının mümkün olmaması durumunda yemek şirketleriyle anlaşılarak çalışanların yemek yardımından yararlandırılmasının sağlanması.

 

b ) Merkeze bağlı şubelerde görev yapan personele ise yemek yardımından yararlanabilmesi için yemek şirketi tarafından yemeğin taşımalı olarak verilmesi.

 

Cevap: Bu talebimiz uygun görülmüş olup Başmüdürlüklerde çalışanların yemek yardımından yararlanması için Başmüdürlüklere yeniden tebliğ çıkarılmasına karar verilmiştir.

DAĞITICI VE BAŞDAĞITICILARIN KIYAFETLERİ

 

PTT A.Ş‘de uzun yıllardır Başdağıtıcı ve dağıtıcıların kıyafeti konusunda belli bir standart yakalanamamıştır. Standart bir sisteme geçilebilmesi için bu işi profesyonel anlamda yapan Üniversitelerle anlaşma yapılarak yeni ve kalıcı bir kıyafet uygulamasına geçilmesinin sağlanması.

 

Cevap: talebimiz uygun görülmüş olup üniversiteler nezdinde çalışma yapılmasına başlanılmıştır.

İHS’ Lİ PERSONELLERİN İŞ KAZALARI

 

Geçirdiği iş kazası sonucu rapor alan İHS’li personellere  sözleşmeli personellerin ücretlerinin usul ve esasları başlıklı 11 maddenin 3.fıkrasının a bendinde ödenen ek ödeme ile ikramiyenin kesilmemesi.

 

Cevap: Talebimiz uygun görülmüş olup geçirdiği iş kazası sonucu rapor alan İHS’li personellere ek ödeme ile ikramiyenin kesilmemesi kararı alınmıştır.

EKSİK ÖDENEN TAYIN BEDELİ

 

2013 yılındaki toplu sözleşmede alınankarar doğrultusunda Merkez nüfusu 100.000’i  geçen yerlerde mobil olarak hizmet yapan dağıtıcılara tayın bedeli ödenmeye başlanmıştır.

 

Bununla beraber Sendikamıza gelen yakınmalar  üzerine yaptığımız incelemelerde İHS’li olarak görev yapan dağıtıcıların bu haktan yararlandırılmadığı tesbit edilmiştir.

 

6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununda PTT A.Ş’de görev yapan İHS’liler 4688 sayılı toplu sözleşme kanuna tabidirler denilmesine rağmen İHS’ li personellere tayın bedeli yerine yemek bedeli ödendiği tespit edilmiştir.(180 lira tayın bedeli - 145 lira yemek bedeli)

 

Bilindiği üzere Toplu Sözleşme Kararları Resmi Gazetede Yayınlandıktan sonra kanun hükmünde olduğundan İHS’li dağıtıcılara tayın bedelinin toplu sözleşmede belirtildiği şekilde 01 Ocak 2014 tarihinden itibaren ödenmesi gerekmektedir.

 

Cevap: Talebimiz uygun görülmüş olup İHS’li dağıtıcılar için 01.01.2016 tarihinden itibaren İdari Hizmet Sözleşmeli dağıtıcıların almış oldukları yemek bedeli yerine 399’ lu personellere ödenen tayın bedeli İHS’ lilere ödenecektir.

Not: Tayın bedeli yaklaşık 185 TL’ dir. İHS’ li dağıtıcıların tayın bedelinden kesinti yapılmayacaktır.İzin ve rapor gibi..

DAĞITIM HİZMETLERİNDE KULLANILAN MOTOSİKLETLER

 

Dağıtım hizmetlerinde kullanılmak üzere yeni alınan motosikletlerin üzerinde bulunan lastiklerin bu motorlara uygun olmadığı servis görevlileri tarafından belirtilmiştir.  Ayrıca hususi olarak sattıkları motorların lastiklerini daha güvenli lastiklerle değiştirdiklerini ifade etmişlerdir.  Motosikletlerin ayak tabanlarında çamurluk olmadığından yağışlı havalarda dağıtıcıların ayakları ve elbiseleri su ve çamur olduğundan, sağlık problemi yaşayacakları düşünüldüğünden  soğuktan korunmak için çamurluk ve rüzgarlık takılması  gerekmektedir.

 

Motosikletlerin  lastiklerinin sağlıklı olup olmadığı hususunda  teknik bir ekip tarafından incelenerek  varsa hatalı lastiklerin  değiştirilmesi,

 

Cevap: Yönündeki talebimiz doğrultusunda, dağıtım hizmetinde kullanılan motosikletlerle ilgili Destek Hizmetleri Dairesi çalışma yapacaktır.

 

 

VEKALETEN MÜDÜRLÜK YAPANLARA ÖDENEN TEMSİL ÖDENEĞİ.

 

 PTT  A.Ş bünyesinde bir çok müdürlük  vekaleten  yürütülmektedir. Vekaleten müdürlük yürütenlerin yürüttükleri görevlerin, görev yetki ve sorumlulukları ve vekalet ettikleri ünvanın maaşını alamadıkları göz önüne alınarak, Müdürlere  ödenen temsil ödeneğinin vekaleten müdürlük yapanlara en az 2 kat olarak ödenmesi.

 

Cevap: Bu talebimiz PTT A.Ş. tarafınca değiştirilmiş olup Vekaleten Müdürlük yapanların vekalet ettikleri kadronun ücretini alabilmesi için çalışma başlatılmasına karar verilmiştir.

 

 

PTT A.Ş. PERFORMANS KRİTERLERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI.

 

Performans Değerlendirme Yönetim Sistemine İlişkin Usul ve Esasların,

Performans değerlendirme ilkeleri başlıklı 5. Maddenin

 

1.  fıkrasının   a bendinde  “Çalışanlar arasında din, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep, sendika üyeliği ve benzeri sebeplerle ayırım gözetmeksizin eşit davranılmalı” denilmektedir. Sendika üyeliğinin bu maddeden çıkarılmasını talep ediyoruz. 6. Maddenin  5 ve 7 fıkraları,   8 maddenin 3,4,5 ve 6 maddelerinin, 9. Maddenin 1. fıkrası  11. Maddenin  2. Fıkrası ve 16. maddenin 1,2,3 fıkralarının iptal edilmesini,

 

8. maddenin (3)fıkrasında  “Standart performans puanı, işletme koşulları ve diğer koşullar göz önünde bulundurularak personelin belirli bir dönemde ulaşması gereken puanı ifade eder. Aylık 22 işgünü olması durumunda Gişe Görevlisi/Gişe Memuru personel ile Dağıtıcı Personel için aylıkişlem temelli puan standardı 7.000, performans puanı standardı ise 8.575 puan olarak belirlenmiş olup, işlem temelli değerlendirme dönemleri itibariyle o dönem içerisinde resmi çalışma gün sayısı dikkate alınarak güncellenir.” denilmektedir.

 

Yukarıda belirtilen puanlama sistemine ulaşacak personel sayısı yok denecek kadar az olduğundan performans bir ücret öğesinden çok bir cezalandırma yöntemi olarak sunulmaktadır. Bu puanlara ulaşmak mümkün olmadığından temel puan standardı 6000 olarak uygulanmalıdır.

 

Performans Değerlendirme Yönetim Sistemine İlişkin Usul ve Esasların,

16. Maddesinin 1, 2 ve 3 fıkraları iptal edilerek metinden çıkarılmalıdır.

 

Ayrıca 1.ci fıkranın  b  bendinde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel hakkında; sicil amirleri tarafından yılsonunda yapılacak sicil ve başarı değerlemesinde bu durumu dikkate alınarak değerlendirme yapılır. Ayrıca görev yeri değiştirilebilir. Bu personele 657 sayılı

Kanunun 125 inci maddesinin C bendinin (a) alt bendinde “Kasıllı olarak; verilen emirve görevleri tam ve zamanında yapmamak" hükmü uyarınca Sözleşme Ücretinden Kesme cezası uygulanır” denilmektedir.

 

Bilindiği üzere 399 sayılı KHK eki II sayılı cetvele tabi Sözleşmeli Personellerin işlem adetlerine göre yılsonu başarı sicil değerlendirmesinde bulundurulur gerektiğinde görev yeri değiştirilir maddesinin kaldırılarak Kamu İktisadi Teşebbüsleri Sözleşmeli Personel Sicil ve Başarı Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik ekinde yer alan Sözleşmeli Personel Sicil ve Başarı Değerlendirmesi Raporu'nun "sicil ve başarı değerlemesinde esas alınan hususlar” çerçevesinde olduğu gibi işlem yapılmasını ve Performans değerlendirmeden çıkarılması gerekmektedir.

 

Cevap: İdari Hizmet Sözleşmeli Çalışanlara ödenen performans ücreti kriterlerinin değiştirilip daha fazla personelin bu haktan yararlanması için genel yetkili olan sendikamızın önerileri doğrultusunda çalışma yapılmasına karar verilmiştir.

 

TEMEL ÜCRET GRUPLARININ DÜZENLENMESİ

 

2016-2017 dönemini kapsayan toplu sözleşmede alınan karar uyarınca 399 sayılı KHK’ya göre çalışan sözleşmeli personellerin mevcut uygulamada temel ücret gruplarının 3 gruba düşürülmesi yönünde çalışma yapılacağından (Mühendis, Şef, Veznedar, Başdağıtıcı, Tekniker, Teknisyen ve Memurların ) bir üst gruba çıkarılması yönünde Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulması,

 

Cevap: Temel Ücret Gruplarının yeniden düzenlenmesi için Devlet Personel Başkanlığı tarafından  yapılacak olan çalışmaya dahil edilmek üzere PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü çalışmalarını tamamlayacaktır. Bu talebimiz hayata geçtiği zaman kurumda 399 sayılı KHK’ ye göre çalışan tüm personellerin ücretlerinde artış sağlanması beklenmektedir.

 

ŞEF GÖREVDE YÜKSELME SINAVLARINDA UYGULANAN USUL VE ESASLARDAKİ ÇALIŞMA SÜRELERİNİN    TÜM ÜNVANLARI DA  KAPSAYACAK ŞEKİLDE  SAYILMASI

 

Cevap: Bu talebimiz uygun görülmüş olup PTT A.Ş.’ nin yeniden düzenlenecek olan Organizasyon yapısında değerlendirmeye alınacaktır.