ŞEF GÖREVDE YÜKSELME SINAVI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

20.11.2015 19:43

ŞEF GÖREVDE YÜKSELME SINAVI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Malumunuz olduğu üzere 13 Eylül 2014 tarihinde PTT A.Ş. tarafından yapılan Şef Görevde Yükselme sınavında hepinizin de malumları olduğu üzere iptal edilen sorular dâhil olmak üzere birçok soruya itiraz edilmiş ve bu itirazlar kabul edilmemişti. İtirazları kabul edilmeyen arkadaşlarımız da konuyu mahkemeye taşımıştı ve hepinizin malumları olduğu üzere sınavdan 11 ay sonra mahkeme kararı ile 3 soru iptal edilmişti.

Şef olarak atanan 32 kişi 3 sorunun iptal edilmesi sonucunda atamalarından yaklaşık 11 ay sonra eski unvanlarına ve eski görev yerlerine dönmek zorunda kalmışlardır. Ayrıca yaklaşık 250 kişi de 11 ay düzen kurmuş oldukları illeri yeniden tercihte bulunmak kaydıyla terk etmek durumunda kalmışlardı.

İşte tam da bu ortamda kendi hataları olmayan bir nedenden dolayı mağdur olan bir grup şef arkadaşımız sendikamızı ziyaret ederek bizlerden yardım talep etmiş ve bu konuda mağduriyetlerinin giderilmesi ricasında bulunmuşlardı.

Bizler de Basın Yayın ve İletişim Hizmet Kolunda Genel Yetkili sendika olarak, PTT A.Ş. Genel Müdürü Sayın Harun Maden ile görüşerek sorunun giderilmesini kendilerinden talep etmiştik. Bu konudaki taleplerimizi de sendikamızın resmi sitesi “www.birlikhabersen.org.tr” den 7 Kasım 2015 tarihinde sizlerle paylaşmıştık. Bu taleplerimizi kısaca hatırlatmak gerekirse;

1 – Sınavların bu hale gelmesine neden olanlarla ilgili olarak gerekli yaptırımlarda bulunulması,

2 – Şefliği düşen arkadaşlarımızdan şef olarak görev yaptıkları süre içerisinde aldıkları ücretin kendilerinden iadesinin istenmemesi,

3 – Şefliği düşen arkadaşların talepte bulunmaları halinde memur olarak görev yaptıkları yerde kalmalarının sağlanması,

4 – Şefliği düşen arkadaşların münhal bulunan kadrolara atanması mümkün değilse acil olarak yeni bir şef görevde yükselme sınavının açılması.

Yönünde yazılı olarak talepte bulunulmuş, ayrıca Genel Müdür Sayın Harun MADEN Bey ile de yapılan şifai görüşmede sınavdan 70 ve üzeri alan tüm arkadaşların şef olarak atanmalarını talep etmiştik.

Tüm yapılan yazılı ve sözlü görüşmelerden sonra PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü yayımlanan genelgeyi geri çekmiş ve bizlere bu konu ile ilgili olarak kimsenin mağdur olmayacağı bir sistem oluşturma adına bir çalışma başlattıklarını bildirmişlerdi.

20.11.2015 Cuma günü yayımlanan genelge ile de PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü kendi çalışması sonucu en az mağduriyetin yayımladıkları genelge doğrultusunda olacağı düşüncesi ile bu genelgeyi yayımlayarak bir çözüm önerisi getirmişlerdir.

Değerli arkadaşlar, şöyle bir durum düşünün ki 300 kişi 11 Ay Şef olarak görev yapıyor (Bu arkadaşların birçoğu sorular hatalıdır diye sınavdan sonra dilekçe vermişlerdir.) birçoğu şef olabilme adına evini ve yurdunu terk etmiş başka başka illere gitmiş ve buralarda ekmek parası için mücadele etmiş alın terini akıtmış ve karşılığında maaşını almış aldığı maaşa göre borçlanmış ve geleceğine yatırım yapmış. Sonra kendi hataları olmayan nedenlerden dolayı 230-35 kişiye “Sen artık şef değilsin tüm yaşamını artık değiştireceksin”, geriye kalanlara da “Sen artık A şehrinde değil de B şehrinde görev yapacaksın, bulunduğun ildeki bütün düzenini bozacaksın.” yani kısacası her şeye yeniden başlayacaksın denmiş.

Bütün bu olayların yaşandığı günlerde teşkilatımızın büyük bölümünden kendilerine yakışır şekilde bu mağdur arkadaşlarımızı yalnız bırakmamamız gerektiğini bizlerden istemişler, bizler de Birlik Haber-Sen olarak bu güne kadar insan odaklı yaptığımız sendikacılığın gereği olarak kendimize yakışır şekilde arkadaşlarımızın yanında olup destek olmaya çalıştık.

Birlik Haber-Sen olarak, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğüne genelgeyi şöyle yayınlayın olmadı farklı yayınlayın diye bir tutum içerisine girmedik biz sadece KİMSENİN MAĞDUR OLMAYACAĞI bir çözüm istedik sonuçta da genelge bu şekilde yayınlandı.

Genelgenin bu şekilde yayınlanması ile birlikte şef olmak için sınav bekleyen, ilave edilen 99 normdan yararlanamayan veya tercih noktasında sıkıntı yaşayan değerli çalışanlar ve yeni mağdurlar ortaya çıkmıştır. Bu arkadaşlarımızın mağdur olması noktasında Birlik Haber-Sen’in PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne yapmış olduğu herhangi bir yönlendirme olmamıştır.

Birlik Haber-Sen’in yeni mağdurlar oluşturmak bir yana MAĞDUR OLANIN YANINDA OLDUĞUNU yukarıda yaptığımız izahtan da daha net olarak görebilirsiniz.

Bütün bu yaşananlardan sonra Birlik Haber-Sen olarak herhangi bir dahili olmadığı halde insanları mağdur ettiği yönündeki söylemler ve yaklaşımlar bizleri ziyadesiyle üzmektedir.

Değerli arkadaşlar bundan sonraki süreçte yeni duruma göre mağdur olan arkadaşlarımızın bu mağduriyetten kurtulabilmeleri adına üzerimize düşen her ne ise onu yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.

Bu doğrultuda; öncelikli olarak ilave normlarla önümüzdeki dönemde yeniden bir “Şef Görevde Yükselme Sınavı” açılması için gerekli girişimler başlatılacaktır. Tercih noktasında sıkıntı yaşayan arkadaşlarımız için gerekli incelemeleri yapıp yeni düzenlemelerin yapılması için gerekli girişimlerimiz başlatılacaktır. Rakamsal verileri insani verilere dönüştürmek için elimizi değil gövdemizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu; emek hırsızlığı yapmak isteyenlere fırsat vermeyeceğimizi bilmenizi yapacağınız çalışmalarda başarılar dileriz.