TRT 22 No’lu Şube’nin 1’inci Olağan Kongresi’nde Demokrasi Şöleni Yaşandı

01.08.2015 20:31

TRT 22 No’lu Şube’nin 1’inci Olağan Kongresi’nde Demokrasi Şöleni Yaşandı

Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (Birlik Haber-Sen) TRT 22 No’lu Şube’nin 1’inci Olağan Kongresi’nde demokrasi şöleni yaşandı. Şube Başkanlığına Cüneyt Özban seçildi.

TRT Genel Müdürlüğü A Blok Adnan Öztrak Konferans Salonu’nda gerçekleşen kongreye Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin, Birlik Haber-Sen Genel Başkan Vekili Mehmet Cemal Çivi, Genel Başkan Yardımcıları Ömer Budak, Mevlüt Burgaç, Abdurrahman Tanrıverdi, Ahmet Karagöz, M. Salih Yıldırgan, TRT Genel Müdürlüğü Satın Alma Dairesi Başkanı Yakup Özmen, Birlik Haber-Sen 21 No’lu Şube Başkanı Aytemur Yıldır, Birlik Haber-Sen 17 No’lu Şube Başkanı Levent Yalçın, Birlik Haber-Sen İstanbul Avrupa Yakası 15 No’lu Şube Başkanı Mehmet Ural, Birlik Haber-Sen İstanbul Anadolu Yakası 3 No’lu Şube Başkanı Cengiz Bekar, Birlik Haber-Sen TRT İl Temsilcileri ve çok sayıda 22 No’lu şube delegeleri katıldı.

Divan Başkanlığını Birlik Haber-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Budak’ın, divan üyeliğini Birlik Haber-Sen 21 No’lu Şube Başkanı Aytemur Yıldır ve Birlik Haber-Sen 17 No’lu Şube Başkanı Levent Yalçın’ın, yaptığı kongrede konuşan Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin, kongrenin başta Memur-Sen’e, Birlik Haber-Sen’e, TRT Genel Müdürlüğüne ve 22 şubeye hayırlı olması temennisinde bulundu.

Sendikal açıdan yaşanan bazı olayların kabul edilmeyeceğine vurgu yapan Genel Başkan İnaltekin, göreve geldikleri günden beri TRT’ye ayrı bir önem verdiklerini belirterek son zamanlarda bazı kendini bilmezlerin ayrılıkçı tutum takındıklarını ve Birlik Haber-Sen’i yıpratmaya yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. İnaltekin, Birlik Haber-Sen’in adına münhasır bir şekilde üyesiyle, delegesiyle genel merkez yönetimiyle, şube yönetimleriyle ve il yönetimleriyle birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu ifade ederek, bu birlik ve beraberliği hiç bir şeyin bozmayacağını, bozmak için fitne üretenlerin ise emellerine varamayacağını kaydetti.

İnaltekin: Biz Fitne Değil Kazanım Üretiyoruz

Göreve geldikleri günden beri adil bir yönetim sergilediklerine dikkat çeken Gürbüz İnaltekin, “Biz görevi üstlendiğimiz günden bu güne hiçbir şekilde ideolojik sendikacılık yapmadık. Herkesin fikrine, düşüncesine, inancına ve yaşam tarzına saygı duyarak, kamu çalışanlarının sosyal, özlük ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi için gece gündüz çalışıp emek verdik. Bunu sizlerde gördünüz. Biz bu şekilde hareket ederken son zamanlarda bazı kişi ve guruplar kendi kafalarına göre hareket edip, kendilerince genel merkez yönetimini hiçe sayarak hiçbir yerde görülmemiş girişimlerde bulunuluyor. Bu girişimleri TRT Genel Müdürlüğü tarafından da hoş karşılanmadığı gibi tarafımızca da kınanmaktadır. Birlik Haber-Sen her zaman birlik ve dirlik içinde olacaktır. Bundan kimsenin kaygısı olmasın. Bu birliği de dağıtmaya kimsenin gücü yetmez. Çünkü biz fitne değil kazanım üretiyoruz. Allah her zaman çalışandan ve doğrudan yanadır. Kulları da yapılan hizmeti görmektedir” şeklinde konuştu.

Birlik Haber-Sen’in ilk defa oturduğu 2014-2015 toplu sözleşme masasında ve KİK toplantılarında TRT çalışanları için verdiği mücadeleye değinen İnaltekin, bu toplantılarda elde edilen kazanımları şöyle anlattı:

“TRT Genel Müdürlüğü’nde TV ve radyo yayını için sabah 06.00’da nöbetine gelen personele kahvaltı verilmesi uygulamasına tekrar devam edilmesini sağladık.  TRT’de çalışan personele hizmetin gereği giyilmesi gereken giyim malzemesinin kurum tarafından karşılanması uygulaması başlatıldı ve artırılması için çalışmalarımız devam ediyor. TRT personeli, lojmanların kirası bedelinin yüzde 85′inin ödenmesi uygulamasına geçildi. TRT’de yayında çalışan personele gündüz nöbet değişimlerinde servis hizmeti verilmesini sağladık. TRT Genel Müdürlüğü’nde yıllardır yapılmayan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının 2015 yılında yapılması için yönetimle görüşülmüş ve karara bağlanmasını sağladık. Yıllardır TRT’de çalışan memurların kanayan yarası olan “Takip Memurlarının” kadrosunun verilmesi için TRT yönetimiyle görüşmelerimiz devam etmektedir. Ayrıca birde TRT çalışanlarının ayrı bir sorunu olan “sıkala” düzenlenmesinin yapılması için sendika olarak çalışmalarımız devam ediyor. Bunların dışında da bazı çalışmalarımız var. Biz laf yenire icraat üretiyoruz.”

Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin, konuşmasının ardından son 3,5 yıldır Birlik Haber-Sen TRT Şube Başkanlığını yapan ve TRT Genel Müdürlüğü Satın Alma Dairesi Başkanlığına atanan Yakup Özmen’e Birlik Haber-Sen’e verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi verdi.

Teşekkür Plaketi alan Yakup Özmen ise selamlama konuşması yaparak, kendisine gösterilen teveccühten ötürü teşekkür etti. Yeni şube yönetimine çalışmalarında başarılar dileyen Özmen,  Birlik Haber-Sen’in adına münhasır bir şekilde çalışanlara yönelik yeni kazanımlar üreteceğine inandığını söyledi.

TRT 22 No’lu Şube Başkanı Çüneyt Özban, ise “Soylu mücadelemize Türkiye’nin her bölgesinden katkı sunan, davamızın değerli öncüleri. Birlik Haber-Sen 22 No’lu Şube Birinci Olağan Kongresi’ne hoş geldiniz sefa getirdiniz. 1997 yılından bu yana Haber ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde haber-haber programları spor bültenleri, spor programlarının naklen yayınlarında alt yazı operatörü, resim seçici, üç yıldan bu yana yayın şefi olarak görev yapmaktayım. Türkiye Radyo ve Televizyon Üst Kurulumuzun (TRT) Türkiye’nin en gözde kurumlarından biridir. Şüphesiz bizde, gerek kurum içinden gerekse sosyal hayatımızın her alanında bunun bilinciyle hareket etmekteyiz” dedi.

Birçok kurumunda olduğu gibi TRT’de personelin çok sayıda problemi ve sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Özban, “Biz bilir ve inanırız ki dünya üzerinde Allah’a kulluktan daha büyük bir mekan, Allah’ın rızasını gözeterek insana hizmet etmekten daha büyük bir onur yoktur. Emek  odaklı, insan odaklı, insani değerleri ön planda tutan bir şube yönetimi kurma hayali taşıyoruz, Sorun değil, sorumlu olarak, kendi menfaatimiz için değil, TRT personelinin menfaatini gözeterek, araştırarak ötekileştirerek değil, personeli bütünleştirerek hizmet etmek gayesi taşıyoruz. Misyonu üyelerinin ortak ekonomik, sosyal kültürel ve demokratik hak ve menfaatlerini adalet ve eşitlik ilkelerine göre korumak ve geliştirmek olan bu ailenin hiçbir mensubu sınıf ayrımına dayalı, sendikal bir yönetim yapamaz. İki ay önce gerçekleştirilen sözde 12. Şube Delege seçimleri ile TRT çalışanlarına ve iradelerine saygıda kusur edilmiştir. TRT personelinin teveccühünü iki yıl gibi kısa bir sürede kazanan genel merkezimizin ve çalışma arkadaşlarının emeklerini hiçe sayan bir anlayış bizi temsil edemezdi. Her türlü haksızlığa, hukuksuzluğa karşı çıkmayı temel amaç sayan ve Memur-Sen düsturuna yakışmayan bu manevralar Birlik Haber-Sen 22. Şubesi’nin kurulma süresini başlatmıştır” diye konuştu.

Demokratik katılımcı bir teşkilatlanmayı başlatacaklarına vurgu yapan Özban, “Çalışanların sorunlarını dinleyen, anlamaya çalışan, samimi bir şekilde sorunların üzerine giden, genel merkezi ile koordineli ve maksimum verim sağlayacak modeli başlatacağız. Yapılması gerekenleri iyi biliyoruz. Birlik Haber-Sen’e yakışan birliktelik içerisinde TRT personelinin refahına yönelik bir dizi plan ve projeyi hayata geçireceğiz. Sendikamızın 22. Şubesi’nin Memur-Sen’e, Birlik Haber-Sen’e Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve çalışanlarına hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Birlik Haber-Sen TRT 22 No’lu Şube Yönetimi adanı konuşan Hasan Dirican, ise “Bu gün 22 No’lu Şube’nin Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile zorunlu organların seçimi için toplanmış bulunmaktayız. Şimdiden Memur-Sen’e, Birlik Haber-Sen’e TRT’ye, vatanımıza ve milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Allah 22 No’lu Şubemize hayrı güzelliği ve hakkı uygulamayı nasip eylesin. 22 Nolu şubemizin; hakkı batıl ile örtmeyen ve hakkı gizlemeyen bir sendika olmasını yüce Allah’tan temenni ederim” diye konuştu.

Birlik Haber-Sen TRT 22 No’lu Şube’nin Eylül 2014 tarihinde, İbrahim Yumruçalı, Murat Kiper ve Hasan Dirican’ın kurucu başkanlığında kurulduğunu belirten Dirican, “TRT 22 No’lu şubemizin kurduktan kısa bir süre sonra; 9 Ekim 2014 tarihinde delege seçiminin yapılacağı açık ilan yoluyla TRT’nin merkez ve taşra teşkilatlarında duyurulmuş ve ilanlarımız 1 hafta süre ile askıda kalmıştır. Delege olmak isteyen adayların bu süre zarfı içinde başvuru yapmaları istenmiştir. Delege olmak isteyen üyelerimizden inanılmaz bir talep patlaması yaşanmıştır. Bu talepler sonrası demokrasinin olmazsa olmazı olan delege seçim sandıkları kurulmuş olup, kıran kırana bir seçim yarışına sahne olmuştur. Delege seçimleri tam bir şölen havasında geçmiş, hatta sendika üyesi olmayan çalışanlarımız bile bu ortamdan etkilenip hemen üye olup oy kullanmak istediklerini iletmişlerdir. Bu durum, bizleri çok mutlu etmiştir ve doğru yolda olduğumuzun göstergesi olmuştur” dedi.

Hasan Dirican, “Tüm bunlardan sonra, bu salonda bulunan siz delegeler, üyelerimizin oyu ile delegelik sıfatına kavuşmuş bulunmaktasınız. Hepinizi şubemizin adına tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim. Değerli Arkadaşlar, günümüzde sendikacılık anlayışı değişmekte ve gelişmektedir. Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen ideolojik sendikacılık anlayışına son vermiş olup, hizmete odaklı sendikacılık anlayışını benimsemektedir. Herkesi kucaklayan bir anlayış ile din, dil, ırk mezhep ve ideolojik ayırım yapmadan yaratılanı severiz, yaradan dan ötürü anlayışıyla yoluna devam edecektir. Tercihlerini her zaman; haklıdan, mazlumdan, ezilenden, fakirden, fukaradan tüyü bitmemiş yetimin hakkından yana kullanacaktır ve kesmesizin kimsesi olmaya devam edecektir” diye konuştu.  

TRT çalışanlarının var olan sıkıntılarına kısa zamanda çözüm üreteceklerini belirten Dirican, kurumda var olan sıkıntıları şöyle sıraladı:

Üst kadrolarla alt kadrolar arasındaki maaş farkı giderilmesini sağlayacağız. Kurum çalışanların büyük sıkıntılarından biri olan basın kartı tartışmalarını sonlandırmak için var gücümüzle çalışacağız. Farklı kadrolarda çalışan personel, kısa zamanda ya o kadrolara geçirilmesini yada kendi kadrolarında çalışmaları için mücadele vereceğiz. TRT’nin geliri oranında 2 adet teşvik ikramiyesi verilmesi için görüşmelerde bulunacağız. Personel sayısının artırılması içinde müracaatlarda bulunacağız. Unutmayın arkadaşlar, mücadelemize devam etmekteyiz. Hak verilmez alınır. Allah Kongremizin sonuçlarını, şimdiden hayırlı ve uğurlu eylesin. Bu mücadelede, Allah hiçbir kardeşimizi utandırmasın, yolumuzu açık eylesin.”