Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararları Resmi Gazete’de Yayımlandı

01.09.2019 13:17

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararları Resmi Gazete’de Yayımlandı

5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos 2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda başlamıştı. Yapılan görüşmeler ve gerçekleştirilen toplantıların ardından Kamu İşveren Heyeti’ tarafından verilen teklifler yetersiz bulunmuş, itiraz edilmiş ve Memur-Sen Heyeti olarak verilen teklifin yetersiz bulunduğu ifade edilmişti. Kamu çalışanlarının temsilcisi olarak masada yer alan Memur-Sen Heyetinin tüm çalışmalarına, ülkede artan enflasyon oranları ve kamu çalışanlarını ekonomik sıkıntılarına rağmen Kamu İşveren Heyeti duyarsızlığını sürdürmüş ve verilen düşük oranlarla masa dar boğaza sürüklenmiştir  Gelişen süreçte Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen’in yüksek katlımı ile “İş Bırakma” ve Bakanlık önünde “Cüzdan Bırakma Eylemi” yapılmış; tüm çabalara rağmen 21 Ağustos tarihinde resmi olarak 5. Dönem Toplu Sözleşme süreci mutabakatsızlıkla sonuçlanmıştı.

Kamu İşveren Heyeti’nin yetersiz teklifleri ve mutabakatsızlıkla sonuçlanan Toplu Sözleşme sürecinin ardından Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen olarak başta hizmet kolu çalışanlarımız olmak üzere kamu çalışanlarının hak ve menfaatlerini korumak ve gözetmek adına 23 Ağustos tarihinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurularımızı yaptık. Yapılan başvurularla beraber 5. Dönem Toplu Sözleşme dönemini kapsayan tüm raporlarımızı ve tespit tutanaklarımızı da Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na sunduk. Gelişen süreçte Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen’in tüm dik duruşuna ve mücadelesine rağmen Kamu Görevlileri Hakem Kurulu adaletten şaştı, noterlik yaparak ülkemizde bulunan tüm kamu çalışanlarını hüsrana uğrattı. Son karar mercii olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından 2020 yıllarında %4 + %4, 2021 yıllarında ise %3 + %3 zam verilmesi kararı çıkmıştır.

Kamu İşveren Heyeti Başkanı genel zam üzerinden süreci yürütmek istemesine rağmen bizler ise hem genel zam hem hizmet koluna elde edeceğimiz kazanımlar üzerinde durduk ve masada bize verilen süreyi sonuna kadar zorladık. Aşağıda sunulan raporlarda anlaşılacağı üzere bazı maddelerde uzlaşma sağlanmasına rağmen; uzlaşmaya varılan maddelere Kamu İşveren Heyeti tutanak tutmayı reddetti ve sanki hiçbir maddede uzlaşma olmamış gibi hakem heyetine 50 maddeyi yeniden gönderdi.

Daha sonra Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başladı. Süreç boyunca Birlik Haber-Sen olarak başvurularımızı, hazırladığımız tutanakları ve gerçekleştirilen toplantılarda sunumlarımızı yaptık. Ancak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sunumu ve talepleri dikkate almayı reddetti. Görüşmeler süresinde heyet, bir önceki dönem toplu sözleşmeyi dikkate alıp bazı maddelerinde değişiklik yaptı ve tasniflerimizin C ve D bölümlerinde uzlaşılanları dikkate almadı. Olumsuz ilerleyen tüm sürece rağmen 5. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimiz olan 50 maddenin (A, B, C ve D bölümlerinden oluşan tasniflerimiz) Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda sadece 17 maddesi değerlendirildi.

Tüm bunlara rağmen istikrarını ve çalışmalarını sonlandırmayan Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen olarak sözleşme süreci sonucunda elde edilen önceki kazanımların korunmasını ve kapsamlarının genişletilmesini sağladık. Ayrıca diğer taleplerimiz hakkında mücadelemiz sürmekte olup, üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak adına çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu hususta Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen olarak genel itiraz şerhlerimiz, idari ve hukuki yönden sunduğumuz şerhlerimiz 1 Eylül 2019 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de görülecektir.

Birlik Haber-Sen 5. Dönem Toplu Sözleşme’sinde yer alan hizmet kolu taleplerimiz ve itirazlarımıza ulaşmak için tıklatınız.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun 1 Eylül 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararına ulaşmak için tıklayınız.