Emek Hırsızlarına İthaf Olunur

01.08.2015 20:31

Emek Hırsızlarına İthaf Olunur

Bilindiği üzere 2013 ve 2014 yıllarının genel yetkili sendikası Birlik Haber-Sen olmuş ve 2013 yılında yapılan Toplu Sözleşmeye de yetkili sendika olarak Birlik Haber-Sen katıldı ve hizmet kolundaki çalışanların yüzünü güldürecek kazanımlara imza attı. Fakat son günlerde Toplu Sözleşmeye seyirci olarak katılan bazı sendikalar Birlik Haber-Sen’in kazanımlarını kendi kazanımlarıymış gibi göstermeye başladı.

Hizmet kolundaki çalışanlara hiçbir belge ve bilgi göstermeden toplu sözleşmede Birlik Haber-Sen’in kazanımı olduğunu bal gibi bildikleri tayın bedelini kendi resmi sitelerinden, güya PTT Genel Müdürlüğü ile yaptıkları yazışmalar sonucu (Yapılan yazışmaları da belgeleyemiyorlar) kazanılmış gibi “Basın Yayın ve İletişim Hizmet Kolundaki” çalışanlara sunuluyor. Oysaki bu kazanım 2014/2015 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşmenin 8. maddesinde gündeme getirildi ve uygulamaya sokuldu.

Buradan kendilerine şunun hatırlatmasını yapmak istiyoruz. Birilerinin emek verip, alın teri dökerek ve kendi şahsına hiçbir çıkar gözetmeden elde ettiği kazanımı başka bir şahsın veya kurumun kendi çalışması gibi göstermesine emek hırsızlığı denmez mi? Biz rakiplerimizin bundan önce olduğu gibi bundan sonrada emek hırsızlığı yapmayacakları “hüsn-i zanını” içerisindeyiz.

Hizmet kolumuzdaki çalışanların şunları bilmesini isteriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tayın bedelini toplu sözleşmede gündeme getirdik ve kabul edilmesini sağladık. Fakat PTT Genel Müdürlüğü tayın bedelinin ödenmesinde merkez nüfusu 100 bin olacak ibaresinde köy nüfusunun ilçeye katkısını kabul etmemiş ve sadece 100 bin nüfuslu merkezlerde çalışanlara tayın bedelini ödemeye başlamıştı.

Birlik Haber-Sen olarak, EK-1’deki yazımızdan da görüleceği üzere "Büyükşehir statüsünde olan 30 il için, idari bölünüş yapısını dikkate alarak, diğer iller ile karşılaştırılabilir bir "il merkezi" nüfusu hesaplamak olanaklı gözükmemektedir. Bunun nedeni 6 Aralık 2012 tarihli ve 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6360 sayılı Kanun gereğince; büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırlan olarak belirlenmiş, bu illerimizdeki tüm belde ve köyler ise tüzel kişilikleri kaldırılarak, bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılmıştır. Bu bağlamda adı geçen Yasayla, büyükşehir belediyesi olan 30 ilimizdeki tüm ilçeler büyükşehir belediye sınırlarına dahil edilmiş, bu ilçelerde tüzel kişilik olarak belde ve köy kalmamış; tüm yerleşim yerleri, Kurumumuz “şehir” tanımı uyarınca ilçe merkezi (şehir) statüsüne kavuşmuştur." Devlet Personel Başkanlığına müracaat edilmiş, Devlet Personel Başkanlığı da EK-2’deki yazımızdan da görüleceği üzere ilçe nüfuslarına köy nüfuslarının da eklenerek hesap edilmesi yönünde sendikamıza ve PTT Genel Müdürlüğüne yazı göndermişti. EK-3’de görüleceği üzere PTT Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelge ile de Birlik Haber-Sen’i haklı bulmuş ve ilçe nüfuslarına köy nüfuslarının da dâhil edilerek hesap edilmesi gerektiğini ve bu haktan 2014 yılı başından itibaren köylerle birlikte merkez nüfusu 100 bini geçen ilçe merkezlerinin de bu haktan yararlandırılacağını belirtmiştir.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Birlik Haber-Sen, PTT tarihinde görülmemiş posta dağıtıcılarına tayın bedeli verilmesi hakkını almış, daha sonrada uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi için ilgili her yerle resmi yazışmalarını yapmış ve bu haktan yararlanan posta dağıtıcısı sayısını artırmıştır.

Fakat bu durum bizim için yeterli olmayıp PTT Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan tüm dağıtıcı arkadaşlarımızın bu haktan yararlanması için girişimlerimizin devam edeceğini bilmenizi isteriz.

Buradan emek hırsızlarına soruyoruz.

1 – PTT Genel Müdürlüğü’nde kaç yıl yetkili sendika olarak kaldınız?

2 – Bu yetkili kaldığınız süre içerisindeki toplu görüşmelerde posta dağıtıcılarına bu hakkın verilmesi için hiç müracaatınız oldu mu?

3 -  Birlik Haber-Sen bu hakkı aldığına göre, kendiniz bunu kazanmış gibi çalışanlara SMS’ler gönderip sitelerinizde neden yazılar yazıyorsunuz?

4 – Sizce bu emek hırsızlığı değil de nedir?

Değerli PTT Genel Müdürlüğü çalışanları bizler sizlerin verdiği yetkiyle ezberleri bozmaya devam edip kazanımlarımızı artırıyoruz. Birlik Haber-Sen, Genel Yetkili Sendika olduğu günden beri nasıl hizmet kolundaki çalışanlarının yüzünü güldürmeye başladıysa bundan sonrada elde edeceği kazanımlarla hizmet kolumuzdaki kamu görevlilerinin yüzünüzü güldürmeye devam edecek. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. 2013 toplu sözleşmede hizmet koluna nasıl en çok kazandıran sendika olduysak bundan sonraki dönemlerde de sizleri ekonomik, sosyal ve özlük haklarınızın iyileştirilmesi için çalışmalarımız devam edecek. Şunu da ayrıca bilmenizi isteriz ki güneş balçıkla sıvanmaz. Atalarımızın söylemiyle Yalancının mumu da yatsıya kadar yanar. Sizlerin aklıyla dalga geçmeye çalışanlara pirim vermeyeceğinizden de eminiz. Sizlerinde bizim çalışmalarınızdan emin olmanızı istiyoruz.

EK-1

EK-2

EK-3