Birlik Haber-Sen'in Komisyon Raporunun Müzakeresi Gerçekleştirildi

09.08.2019 19:33

Birlik Haber-Sen'in Komisyon Raporunun Müzakeresi Gerçekleştirildi

Memur-Sen’e bağlı; Eğitim-Bir-Sen, Sağlık-Sen, Büro Memur-Sen, Bem-Bir-Sen, Birlik Haber-Sen ve Kültür Memur-Sen’in komisyon raporları masada müzakere edildi.

Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak, komisyon raporlarını masada açıklayarak taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a iletti. 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin Birlik Haber-Sen olarak çok önemsediklerini ifade eden Genel Başkan Budak, elde edilen kümülatif ve genel kazanımların yanı sıra hizmet kolu kazanımlarını da ayrıca önemsediklerinin altını çizdi.

İncelenen maddelerin hizmet kolu çalışanları için önemi üzerinde duran Genel Başkan Budak, düzenli olarak yaptıkları teşkilat çalışmalarında ve il ziyaretlerinde kamu personellerinden özellikle gelen talepleri de aktardı. Büyüyen ve gelişen Türkiye’de kamu çalışanlarının mutlu olması adına üzerinde durulan maddelere açıklık getiren Budak, beklentilerinin yüksek olduğunu ve önceki yıllara göre rekor kazanımlarla süreci sonlandırmak istediklerini belirtti.

Hizmet kolları tekliflerinin müzakere edildiği toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bizim için toplamda 652 maddeden oluşan tekliflerimizin her biri çok değerli ve kamu görevlilerinin emeklerinin değerini artırmaya yöneliktir. Kamu İşveren Heyeti, tekliflerimize yönelik olarak ’kapsam dışı teklif’ söylem ve tutumundan vazgeçmelidir. Kaygılardan arınmalı, vesayet dönemi ve cuntalara ait eşiklerden korkmamalıdır” dedi.

Tekliflerimizin Her Biri Çok Değerli

Masada konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olarak; genel ve hizmet kollarına ilişkin 657 teklifi masaya taşımış olduklarını belirterek, “Komisyon çalışmaları sonucunda; bir kısmı mevzuat hükmü almış olanlar dışında genele ve hizmet kollarına ilişkin 4. Dönem Toplu Sözleşme’de olup aynen korunacak hüküm sayısı 112 olarak belirlenmiştir. Hizmet kollarında görüşülecek teklif sayısı aynen korunacak hükümler dâhil 452, genele ilişkin görüşülecek teklif sayısı da aynen korunacak hükümler dâhil 126 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, komisyon çalışmalarında genel ve hizmet kollarına ilişkin masada görüşülmesi konusunda mutabakata varılan teklif sayısı 578 olarak belirlenirken, Toplu Sözleşme kapsamında görüşülmesi konusunda uzlaşılamayan teklif sayısı 74 olarak belirlenmiştir. Bizim için toplamda 652 maddeden oluşan tekliflerimizin her biri çok değerli ve kamu görevlilerinin emeklerinin değerini artırmaya yöneliktir. Kamu İşveren Heyeti, tekliflerimize yönelik olarak ‘kapsam dışı teklif’ söylem ve tutumundan vazgeçmelidir. Kaygılardan arınmalı, vesayet dönemi ve cuntalara ait eşiklerden korkmamalıdır. Özgürlükleri geniş yorumlamaktan da sakınmamalıdır” diye konuştu.

Komisyonun uzlaşamama durumunu artık devreden çıkarılması gerektiğini sözlerine ekleyen Yalçın, “Bundan sonraki toplu sözleşme dönemleri için farklı bir yol izlenmeli ve her iki taraf da tekliflere ilişkin fikrini, görüşünü komisyon raporlarına derç etmelidir. Şu ya da bu sebeple ‘bize göre bu teklif toplu sözleşme kapsamında’, şu ya da bu gerekçeyle ‘bize göre teklif kapsam dışında’ denmelidir. Komisyondaki arkadaşlarımızın, masanın konusu olan bir teklifi kapsam dışı bulmalarını ve görüşülecek konular arasında uzlaşılamayan teklif olarak değerlendirmelerini doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Masa Konuşmaya Başlasın İstiyoruz

Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü “Sayın Bakanım, eminim ki arkanızdaki arkadaşlara ‘izin’ konusu ‘toplu sözleşmenin kapsamında mı’ diye sorsak ‘hayır’ diyeceklerdir, biz ise ‘kapsamı içindedir’ diyeceğiz. Aslında kimseye sormaya gerek yok, toplu sözleşmenin kendisine sorduğumuzda izin konusu Cuma izni ve Hac izniyle birlikte toplu sözleşmenin kapsamına girdiğinden sorumuzun cevabı kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Bugünkü çalışmamızda, komisyon raporlarının açıklanması gerçekleştirilecek ve 6 hizmet kolundaki arkadaşlarımız yine tekliflerini anlatacaklar ise bu, aynı sunumun üçüncü kez yapılması anlamına gelecektir, bu da tekrardan başka bir şey olmayacaktır. Biz bugün kamu işveren heyetinden bir karar olmasa da değerlendirme, kanaat, bir perspektif bakışı bekliyoruz. Her hizmet kolunun komisyon raporundaki bütünlüğe, tekliflerin her birine dönük değerlendirmeyi ister siyaset makamı olarak sizin, ister bürokrat makamı olarak Kamu İşveren Heyeti temsilcilerinin değerlendirme yapmasını görmek ve duymak istiyoruz. Çünkü masa hala tam olarak toplu sözleşmeye girmiş değil. Gündem belirledik, komisyonlar bu çerçevede çalıştı ancak hala toplu sözleşmeyle, tekliflerimizle ilgili tek bir cümle kurmuş değiliz. Bugün masa konuşmaya başlasın istiyoruz.”

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR