Birlik Haber-Sen, Toplu Sözleşme Taleplerini Devlet Personel Başkanlığı’na Verdi

01.08.2015 20:31

Birlik Haber-Sen, Toplu Sözleşme Taleplerini Devlet Personel Başkanlığı’na Verdi

Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (Birlik Haber-Sen) hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin tümünü ilgilendiren Toplu Sözleşme taleplerini Devlet Personel Başkanlığı’na (DPB) verdi.

Birlik Haber-Sen, 3 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde Basın Yayın ve iletişim Hizmet kolunda görev yapan kamu görevlilerinin adına Genel Yetkili Sendika olarak Toplu Sözleşme Masasına oturarak haklarını savunacak.  

Birlik Haber-Sen, toplu sözleşme masasında gündeme getireceği taleplerin yer aldığı dosyayı, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin, Genel Başkan Vekili Mehmet Cemal Çivi ve Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Burgaç, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na sundular.  

Birlik Haber-Sen’in Devlet Personel Başkanlığına Sunduğu Talepler:

 

MADDE 1: KORUYUCU GIDA YARDIMI

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünün verici istasyonları, devamlılık stüdyoları ve haber müdürlükleri, Radyo Müdürlükleri ile iç yapımlar koordinatörlüğünde bilfiil çalışan ve bunlara hizmet veren personele, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve yetkili sendikanın görüşleri dikkate alınarak Kurumca belirlenen koruyucu gıda maddeleri iş yerlerinde tüketilmesi kaydıyla gıda yardımı olarak verilir. Gıda yardımının cinsi, miktarı ve kimlere verileceğine ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.

 

MADDE 2: KAHVALTI YARDIMI

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünün devamlılık stüdyolarında, Haber ve Spor Yayınları Dairesi ile Dış Yayınlar Dairesi Başkanlıklarında ve radyolarında saat 06:00 nöbetine gelen personele, iş yerlerinde tüketilmesi kaydıyla sabah kahvaltısı verilir.

 

MADDE 3: PTT'DE GÖREV YAPANLARA TOPLU TAŞIMA KARTI VERİLMESİ

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi     kadro   ve pozisyonlarında bulunup, belediye sınırları içerisinde dağıtıcı olarak görev yapanlara, özel halk otobüsleri de dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları için PTT tarafından fotoğraflı birer kart verilir.

 

MADDE 4: ARAÇ KULLANANLARA İLAVE ÜCRET

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi kadro ve pozisyonlarında bulunan başdağıtıcı ve dağıtıcılardan tebligat, kayıtlı posta, telgraf, koli-kargo, ödemeli kargo ve konutta teslim gibi hizmetleri aynı zamanda araç kullanarak fiilen yerine getirenlere aylık ilave  150,00-TL ücret ödenir.

 

MADDE 5: VEZNEDAR, MEMUR, GİŞE VE BÜRO GÖREVLİLERİNE İLAVE ÜCRET

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi kadro ve pozisyonlarında bulunan Veznedar, Memur, Gişe ve Büro Görevlilerine aylık ilave 150,00-TL ücret ödenir.

MADDE 6: GİYİM YARDIMI

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde yayında ve verici istasyonlarında çalışan personelden, Kurumca hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gerektiği belirlenen giyim malzemeleri verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele, ne kadar süreyle verileceği ve buna ilişkin usul ve esaslar kurum ile yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.

 

MADDE 7: TRT’DE KONUT KİRA BEDELİ

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde bedeli karşılığı kamu konutu tahsis edilen personelden, her yıl Milli Emlak Genel Tebliğleriyle belirlenen kira birim bedellerinin %85’i tahsil edilir.

 

MADDE 8: PTT’DE MOBİL ÇALIŞAN PERSONELE YEMEK YARDIMI VERİLMESİ

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi başdağıtıcıları ile dağıtıcılarından, mobil hizmet verenlere 2155 sayılı Kanuna göre tayın bedeli verilir.

 

MADDE 9: TRT’DE YAYIN HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELE SERVİS VERİLMESİ

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde yayında çalışan personele gündüz nöbet değişimlerinde servis hizmeti sağlanır.

 

MADDE 10: PTT BAŞMÜDÜRLERİ

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi Başmüdürlerine, görev yaptıkları iller itibariyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı Cetvelin 9 uncu sırasında öngörülen göstergeler esas alınmak suretiyle anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 10 uncu maddesi uyarınca ücret ve tazminat ödenir.

 

MADDE 11: İKRAMİYE

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nde çalışan tüm personele, kurumun bir önceki yıl kârının %20’si, personel arasında unvan farkı gözetilmeksizin iki eşit taksitte ikramiye olarak ödenir.

 

MADDE 12: VEKÂLET AYLIĞI

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nde kendi unvanına göre üst unvana vekâlet edenlere; vekâlet süresince vekâlet ettiği unvanın, aylık, ücret, ek ödeme, zam ve tazminatları gibi tüm mali hakları ödenir, sosyal haklarından yararlandırılır.

 

MADDE 13: KEFALET SANDIĞI

16.06.2004 tarih ve 5189 sayılı yasanın 6.maddesi ile 406 sayılı yasaya eklenen geçici 8.madde ile kefalet sandığına kesilmiş aidatlar son bir yıllık TÜFE oranında artırılarak hak sahiplerine ödenmiş, ancak sandıkta kalan esas miktarın, %70’i PTT’ye, %30’u da Maliye’ye aktarılmıştır. Bu sandıkta biriken paraların tamamı, sandığa aidat ödeyen hak sahiplerine ait olduğundan, PTT’ye ve Maliye’ye aktarılan kısım da işleyecek yasal faizi ile birlikte hak sahiplerine ödenir.

 

MADDE 14: PTT A.Ş. İHS  SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÜCRETLERİ

6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu’nun 27.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, sözleşmeli personele; avukat vekâlet ücreti hariç, aylık ücret, her türlü sosyal yardım, zam, tazminat, ödenek ve diğer adlar altında yapılan bütün ödemelerin aylık ortalaması Yönetim Kurulunca en az 3.500-TL, bu ödemelerin üst sınırı da Yüksek Planlama Kurulunca en az 15.000-TL olarak belirlenir.

 

MADDE 15: RESMİ TATİLLERDE ÇALIŞMA ÜCRETİ

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nde hafta sonlarında (Cumartesi, Pazar günleri), resmi ve dini bayramlarda çalışan personele çalıştığı her gün için aylık ücretinin otuzda biri (1/30) ödenir.

 

MADDE 16: BÜYÜKŞEHİR TAZMİNATI

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nde büyükşehirlerde görev yapan tüm personellere aylık ilave 300,00-TL ödenir.

 

MADDE 17: DAĞITICI PERSONELE FİİLİ HİZMET ZAMMI

5510 sayılı kanunun 40.maddesinin 2.fıkrasına 19.bent olarak aşağıdaki hüküm eklenir:

Kapsamdaki                                       Kapsamdaki                                       Eklenecek

İşler/İşyerleri                          Sigortalılar                                      Gün Sayısı

19)PTT Genel Müdürlüğü                 Başdağıtıcı, dağıtıcı                           90

           

5434 sayılı kanunun 40.maddesinde yer alan “Posta, telgraf ve telefon hat başbakıcı ve başdağıtıcıları ile hatbakıcıları ve dağıtıcıları” nın yaş hadleri 60 olarak değiştirilmiştir.   

 

MADDE 18: DAĞITICILARA SINAVSIZ MEMURLUĞA GEÇİŞ HAKKININ VERİLMESİ

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde dağıtıcı unvanı ile görev yapmakta olanlar, “Memur” veya "Gişe ve Büro Görevlisi" unvanına atanmak için aranan şartları taşımaları ve talepte bulunmaları halinde görevde yükselme sınavı yapılmaksızın talepte bulundukları unvana atanır.

 

MADDE 19: SERVİS HİZMETİ VE YOL ÜCRETİ

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde çalışanlara mesaiye geliş ve gidişlerinde kullanılmak üzere servis hizmeti sağlanır, servis hizmeti sağlanamaması halinde mesaiye geliş gidiş yol ücreti ödenir.

 

MADDE 20: TEKNİSYENLERİN TEKNİKERLİĞE, TEKNİKERLERİN TEKNİK UZMANLIĞA SINAVSIZ OLARAK ATANMASI

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde “teknisyen” unvanı ile görev yapmakta olanlar,  “Tekniker” unvanına atanmak için aranan şartları taşımaları ve talepte bulunmaları halinde unvan değişikliği sınavı yapılmaksızın “Tekniker” unvanına, “tekniker” unvanı ile görev yapanlar “Teknik Uzman” unvanına atanmak için aranan şartları taşımaları ve talepte bulunmaları halinde “Teknik Uzman” unvanına görevde yükselme sınavı yapılmaksızın atanır.

 

MADDE 21: KADROYA GEÇME

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde 399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveline tabi olarak sözleşmeli statüde çalışanlar ile 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa göre çalışan İdari Hizmet Sözleşmeli Personellerden talepte bulunanlar memur kadrosuna atanır.

 

MADDE 22: TEKNİK PERSONELİN GÖREVDE YÜKSELMESİ

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde teknik hizmetler görev grubunda çalışan teknik personel (teknisyen, tekniker, teknik uzman vb.) , yönetim hizmetleri görev grubu için yapılacak görevde yükselme sınavına katılabilecektir.

 

MADDE 23: MOTOSİKLET KULLANANLARA İLAVE ÜCRET

 

 

 

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde A sınıfı (A1 ve A2) sürücü belgesi gerektiren araçları kullananlara, bu toplu sözleşme uyarınca araç kullananlara ödenecek ilave ücret, iki katı tutarında ödenir.   

 

MADDE 24: BAŞDAĞITICILARIN POSTA ŞEFİ OLARAK ATANMASI

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde Posta İşleme birimlerinde çalışan Başdağıtıcılar, görevde yükselme sınavına tabi olmaksızın “Posta Şefi” olarak atanır.

 

MADDE 25: PTT'DE VEZNEDAR UNVANININ DEĞİŞTİRİLMESİ

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde "veznedar" unvanı "sayman" (veya muhasebeci) olarak değiştirilmiştir.

                                                      

MADDE 26: DAĞITICI PERSONELİN SINIFLANDIRILMASI

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde çalışan dağıtıcılar; yaya dağıtıcı, bisikletli dağıtıcı, motosikletli dağıtıcı, araçlı dağıtıcı, köy dağıtıcısı olarak sınıflandırılmıştır.  Sınıflarına göre dağıtıcılara, ek ödeme verilir.

  

MADDE 27: PTT’DE CUMARTESİ ÇALIŞMALARININ KALDIRILMASI

            Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde, nöbetçi personel dışında, cumartesi günü personel çalıştırılmaz.

 

MADDE 28: FİLO ARAÇLARININ ŞOFÖRLÜ OLARAK KİRALANMASI

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nin yerine getirdiği hizmetlerde kiralama yoluyla temin edilerek kullanan araçlar şoförlü olarak kiralanacaktır.

 

MADDE 29: SÖZLEŞMELİ PERSONEL HİZMET SÖZLEŞMESİ

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde 399 sayılı KHK’nın II.sayılı cetveline tabi olarak çalışan personel ile kurum arasında imzalanan sözleşmenin 7.maddesindeki  “…çalışma saat ve sürelerine bağlı kalınmaksızın..” ifadesi madde metninden çıkartılmıştır.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

MADDE 30: ŞEF GÖREVDE YÜKSELME SINAVINA GİRİŞTE, TÜM UNVANLARDA GEÇEN GÖREVLERİN MEMUR UNVANINDA GEÇMİŞ GİBİ DEĞERLENDİRİLMESİ

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde dağıtıcı, güvenlik görevlisi veya başka hizmetlerde çalışıp da, daha sonrasında memurluğa veya gişe ve büro Görevlisi unvanına geçenler, şef görevde yükselme sınavına girmeye hak kazanmada, dağıtıcı, güvenlik görevlisi gibi unvanlarda geçen süreleri, memur veya gişe ve büro görevlisi unvanında geçmiş olarak değerlendirmeye alınır.

 

MADDE 31: PTT’DE YER DEĞİŞTİRME USUL VE ESASLARININ YENİDEN DÜZENLENMESİ

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde uygulanan yer değiştirme usul ve esaslarında, puanlama ve puana göre nokta tayin sistemine geçilecektir.

 

MADDE 32: PTT MERKEZLERİNE GÜVENLİK GÖREVLİSİ İLE ZIHLI ARAÇ TAHSİSİ

 

 

 

Güvenlik görevlisi bulunmayan PTT merkezlerinde ve yüksek miktarda para hareketliliği bulunan şubelerde en az bir güvenli görevlisi bulundurulacaktır.

PTT işyerlerinden bankalara ve PTT işyerlerinin kendi arasında yapılan para transferlerinde zırhlı araçlar kullanılacaktır.

 

MADDE 33: PTT A.Ş. İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANLARA MÜDÜRLÜĞE ATANMALARI

PTT  A.Ş’de 10 yıl ve üzeri idari hizmet Sözleşmeli olarak çalışan veya idari hizmet sözleşmesine geçen  Şef, Memur, Gişe ve Büro görevlisi, Başdağıtıcı, Veznedar, Tekniker, Mühendis ve  Avukatlar  liyakatına bakılmak suretiyle PTT A.Ş. Yönetim Kurulunca uygun görülenler sınavsız olarak müdürlüğe atanır.

 

MADDE 34: ÖNLİSANS ÖĞRENİMİ GÖRME HAKKI

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde lise mezunu çalışanların önlisans eğitimini tamamlaması için bir üniversite ile anlaşma sağlanacaktır. 

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde örgün eğitim görenler, eğitim gördüğü yerlere naklen atanır.

 

MADDE 35: 631 SAYILI KHK

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamından çıkartılması talebimizdir.

 

MADDE 36: VERGİ DİLİMİ

            Türkiye Radyo Televizyon Kurumu personelinden alınacak gelir vergisinin %15’lik dilimden fazlası kurumca ödenir.

 

MADDE 37: BAZI UNVANLARIN İHDAS EDİLMESİ

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nda 2008 yılında yeniden yapılandırma çerçevesinde iptal edilen sesçi, ışıkçı, yayın şefi, resim seçici, stüdyo şefi, montajcı, butafor gibi kadrolar ile teknik hizmet sınıfındaki şef teknisyen ve başteknisyen unvanları yeniden ihdas edilmiştir.

 

MADDE 38: TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN MAAŞLARININ RTÜK DÜZEYİNE ÇIKARILMASI

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR