TRT KİK Toplantısında 10 Madde Görüşüldü

01.08.2015 20:31

TRT KİK Toplantısında 10 Madde Görüşüldü

Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası’nın (Birlik Haber-Sen) Genel Yetkili Sendika olarak katıldığı Türkiye Radyo Televizyon(TRT) Kurumu Genel Müdürlüğü ile gerçekleşen 2014 yılı birinci dönem Kurum İdari Kurulu toplantısında 10 madde görüşüldü.

Toplantı, 4688 sayılı “Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu”nun “Kurum İdari Kurulları” başlıklı 22. maddesi gereğince oluşturulan Kurum İdari Kurulu’nun (KİK) Haberleşme işkolunda Birlik Haber-Sen ile TRT yetkililerinin katılımıyla gerçekleşti.

TRT Genel Müdürlüğünde yapılan toplantıya Birlik Haber-Sen adına toplantıya Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin, Genel Başkanvekili Mehmet Cemal Çivi, Genel Başkan Yardımcıları Ömer Budak, Mevlüt Burgaç, Birlik Haber-Sen TRT Şube Başkanı Yakup Özmen, TRT Şube Yöneticileri Nevzat İmamoğlu, Bünyamin Aktaş ve Murat Şimşek katılırken TRT adına ise TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, İnsan Kaynakları Daire Başkanı Metin Yıldırım, Verici İşletme Daire Başkanı Recep Yurduseven, İnsan Kaynakları Daire Başkan Yardımcısı Hasan Bahçivan, Destek Hizmetleri Daire Başkan Yardımcısı Ersan Erdem, İnsan Kaynakları Daire Başkan Yardımcısı Bekir Çiçek, İnsan Kaynakları Müdürü Şükrün Gözübenli, İnsan Kaynakları Müdürü Ömer Akgün, Eğitim Daire Başkanı Ayhan Okatalı, İnsan Kaynakları Sendika Servisi Memurları Buğra Ural, Bilal Şahbaz katıldı.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in başkanlığını yaptığı toplantıda, Giyim malzemesi yardımının yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarılması ve giyim malzemesi alım listesine rüzgârlık, penye, tunik ve kaban’ın da eklenmesi. Kasım 2013 KİK Toplantısında karara bağlanan kurum içi görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının takvimlerinin belirlenmesi. 20 yıl üzerinde görev yapan lise mezunu memurlara “takip memuru”, üniversite mezunu memurlara “araştırmacı” kadrosu verilmesi. Koruma ve Güvenlik memurları ile Bekçi kadrosundaki lise ve üniversite mezunu olanların ihtiyaç olan birimlere memur olarak atanması. Geçici görevlendirmelerde tüm personel için sabit otel konaklama gideri ödenmesi ve otel için faturasız sabit konaklama bedeli belirlenerek ödenmesi. Kurumsal bağlılık ve motivasyon eğitiminin tüm birimler de uygulanması. Sınav yönetmeliğinde; “teknik hizmetler kadrosunda çalışan üniversite mezunu personelin diğer üniversite mezunu personel ile aynı şartlarda kurum içi yükselme sınavına girebilmesi için”,  gerekli değişikliğin yapılması. Yayının bir halkası olan Prodüksiyon Kaynakları Koordinatörlüğü, Kanal Koordinatörlüğü, Verici İşletmeleri Dairesi ve TRT Müdürlükleri Verici işletme birimlerinde çalışanların tamamına Haber ve Spor Dairesi Başkanlığı’nda olduğu gibi işe gelinen her gün için koruyucu gıda yardımının verilmesi. Naklen yayınlarda ve prodüksiyonlar da taşıma işlerinde çalışanların bir firma üzerinden sigortalanarak çalıştırılması. TRT İstanbul Müdürlüğü Ulus yerleşkesinde kreş hizmeti verilmesi. İstanbul TRT’de çalışan personel için dahiliye, diş ve diyetisyen kurum tabibi tesis edilmesi gibi 10 madde görüşüldü.

Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin ve Genel Başkan Yardımcıları toplantının ardından İnsan Kaynakları Daire Başkanı Metin Yıldırım’ı ve Birlik Haber-Sen TRT Şubesini ziyaret ettiler.

 

TRT İLE GÖRÜŞÜLEN MADDELER  ve AYRINTILARI ŞÖYLE:

1)          Giyim malzemesi yardımının %30’dan %50’ye çıkarılması ve giyim malzemesi alım listesine rüzgârlık, penye, tunik ve kaban’ın da eklenmesi.

 

Gerekçesi: Hizmet kolunda yetkili sendika olarak 2013 Yılı toplu sözleşme görüşmelerinde, sendikamızın TRT’ye ilişkin talepleri arasında bulunan giyim yardımı Kamu İşveren Kurulu tarafından 2014 ve 2015 yılları için kabul edilmiştir.

Kurumumuz ve sendika yetkilileri ile oluşturulan komisyonca 2013 yılı için uygulanacak giyim yardımına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Ancak komisyonca belirlen %30’luk oran günümüz ekonomik şartlarına tam olarak cevap vermediğinden, bu oranın 2014 yılından itibaren %50’ye çıkartılması bu konuda yaşanan sıkıntıları ortadan kaldıracaktır.

Bununla beraber, muhasebe servisleri faturalarda rüzgârlık, penye kaban ve tunik ifadeleri yer aldığında, bu belgeleri geçersiz saymaktadır. Dolayısıyla giyim için yapılan usul ve esas çalışmalarına rüzgârlık, penye kaban ve tunik ifadelerinin de konulması olumlu olacaktır.

           

2)          Kasım 2013 KİK Toplantısında karara bağlanan kurum içi görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının takvimlerinin belirlenmesi.

 

Gerekçesi: Uzunca bir süredir kurum içi görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılmamıştır. Kurumumuzda birçok iş vekâlet veya yönetici inisiyatifi ile daha alt kadrolarda bulunan personele yaptırılmaktadır. Buda personelinin kuruma bağlılık ve çalışma motivasyonunda azalmaya sebebiyet vermektedir. Sınav takviminin belirlenmesi personelin bu anlamdaki beklentisi karşılanmış olacaktır.

 

3)          20 yıl üzerinde görev yapan lise mezunu memurlara “takip memuru”, üniversite mezunu memurlara “araştırmacı” kadrosu verilmesi. Koruma ve Güvenlik memurları ile Bekçi kadrosundaki lise ve üniversite mezunu olanların ihtiyaç olan birimlere memur olarak atanması.

 

Gerekçesi: GİH kadrosundaki en alt düzeyde maaş alan yaklaşık 301 memurdan şartları tutanlara “takip memuru veya araştırmacı” kadrosunun verilmesi önemli bir mağduriyeti giderecektir.

 

4)          Geçici görevlendirmelerde tüm personel için sabit otel konaklama gideri ödenmesi ve otel için faturasız sabit konaklama bedeli belirlenerek ödenmesi.

 

Gerekçesi: Kurumumuzda Yönetim Kurulu Kararı ile geçici göreve giden personel için ödenen harcırahın %50 fazlasına kadar otel gideri fatura karşılığı ödenmektedir. Çoğu görevlerde farklı harcırah almalarına rağmen personel aynı otelde konaklamak zorundadır. Harcırahtan doğan konaklama ücret farkını harcırahı düşük olan personel cebinden karşılamaktadır.

Harcıraha göre konaklama gideri en düşük 90,00 TL ve en yüksek ise 112,50 TL’dir. Bu farklılık aynı hizmet için görevlendiren personel arasında ekip birliktelini bozmakta, iş verimini düşürmekte ve huzursuzluğa sebebiyet vermektedir. Bu nedenle tüm personele aynı miktarda (112,50 TL) otel konaklama bedeli uygulaması yapılası daha uygun olacaktır.

5)          Kurumsal bağlılık ve motivasyon eğitiminin tüm birimler de uygulanması.

 

Gerekçesi: Kurumumuz personeli eğitimine katkı sağlayan uygulamadan bazı birimler bir kaç defa faydalanmasına rağmen hala bu eğitimi almayan birimler bulunmaktadır. Tüm birimlere uygulanarak birimler arasında eşitlik sağlanması daha uygun olacaktır.

 

6)          Sınav yönetmeliğinde; “teknik hizmetler kadrosunda çalışan üniversite mezunu personelin diğer üniversite mezunu personel ile aynı şartlarda kurum içi yükselme sınavına girebilmesi için”,  gerekli değişikliğin yapılması.

 

Gerekçesi: Teknik personelden “THPH” kadrosunda çalışanlar daha önce eğitim durumlarına göre tüm görevde yükselme sınavlarına girebilir iken, mevcut sınav yönetmenliğinde sadece yayın ve yapım görevlisi sınavına girebilmektedir. Bu durum daha önce mevcut hakkın kaybı olduğundan ve çoğu da mevcut durumda zaten yayın ve yapım görevlisinin işlerini yaptıklarından dolayı eğitimlerine göre bir üst sınavlara girebilmeleri için mevcut sınav usul ve esasları revize edilerek gerekli düzenlemelerin yapılması.

 

7)          Yayının bir halkası olan Prodüksiyon Kaynakları Koordinatörlüğü, Kanal Koordinatörlüğü, Verici İşletmeleri Dairesi ve TRT Müdürlükleri Verici işletme birimlerinde çalışanların tamamına Haber ve Spor Dairesi Başkanlığı’nda olduğu gibi işe gelinen her gün için koruyucu gıda yardımının verilmesi.

 

Gerekçesi: Özellikle TRT Müdürlüklerindeki yöneticilerin farklı uygulamalarından dolayı yaşanan sorunların giderilmesi ve Kurum içi uygulama birliğinin sağlanması anlamında daha uygundur. Göreve gidilen günün değil, işe gelinen günün baz alınması doğru olacaktır.

 

8)          Naklen yayınlarda ve prodüksiyonlar da taşıma işlerinde çalışanların bir firma üzerinden sigortalanarak çalıştırılması.

 

Gerekçesi: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortasız personel çalıştırılamayacağı 5510 sayılı Kanununda ifade edilmiş olup bu kanuna muhalefetten iş yapanlara uygulanacak para cezası 102. Maddesinde belirtilmiştir.

Naklen yayınlarda Ankara ve İstanbul dışında alınan taşıma hizmeti sigortasız taşıyıcılar tarafından yaptırılmaktadır. Olası bir şikâyet veya kaza durumunda hem kurumumuz hem de bu taşıyıcılarla anlaşan personelimiz ciddi mağduriyet yaşama riski ile karşı karşıyadır. Bu çalışmanın Ankara ve İstanbul’da hali hazırda yapıldığı gibi, diğer illerimizde de benzer şekilde yapılması hem kurumumuzu hem de personelimizi çok ciddi bir mağduriyetten kurtaracaktır.

 

9)          TRT İstanbul Müdürlüğü Ulus yerleşkesinde kreş hizmeti verilmesi.

 

Gerekçesi: Kurumumuz da çalışan bayan personel ve eşi çalışan personelin  mağduriyetlerinin giderilmesi için yasa gereği olan bu hizmetin sağlanması uygun olacaktır.

Ayrıca 2013 Toplu Sözleşme de karara bağlanan fakat TRT Müdürlüklerinde uygulanmayan öğlen yayın servislerinin hizmete konması ve 2013 yılı 2. KİK2de karara bağlanan verici istasyonların da tek olarak nöbet tutan güvenlik personelinin en az ikişer kişi olacak şeklinde alınan kararın en kısa zamanda uygulamaya konmasını talep ediyoruz.

 

10 ) İstanbul TRT’de çalışan personel için dâhiliye, diş ve diyetisyen kurum tabibi tahsis edilmesi,

Gerekçesi: Personele kurum doktoru tahsis edilmesi durumunda personel hem daha sağlıklı, sağlık hizmeti alacak, hem de kurum hastaneye giden personelin gidiş geliş ve orada sıra beklenmesinden dolayı iş kaybı yaşanmasını önleyecektir.

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR