TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNE GENEL BAKIŞ

28.08.2015 17:50

TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNE GENEL BAKIŞ

Toplu sözleşeme süreci, tüm kamu görevlileri ve bizler için hayati önem taşımaktadır. Genel Yetkili Konfederasyon ve Genel Yetkili Sendika Birlik Haber-Sen olarak bizler bunun bilinciyle 3 Ağustos 2015 tarihinde Kamu İş Veren Heyetiyle karşılıklı olarak toplu sözleşme masasına oturduk.

Toplu Sözleşme masasının bir tarafında Kamu İş Veren Heyeti Başkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Devlet Personel Başkanı Ali Kumbuzoğlu, Maliye Bakanlığı Temsilcileri, Hazine Müsteşarlığı Temsilcileri ve Kalkınma Bakanlığı Temsilcileri yer almaktadır. Karşısında ise Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve Genel Yetkili Konfederasyon Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen’in 11 Hizmet kolunda Genel Yetkili Sendikaları bulunmaktadır.

Genel Yetkili Konfederasyon ve Genel Yetkili Sendikalar olarak toplu sözleşmenin ilk gün yani 3 Ağustos Pazartesi günü toplu sözleşme sürecinin işleyişi, yöntemleri ve oluşturulacak komisyonları görüştük. Basın Yayın ve İletişim Hizmet Kolunun komisyon görüşmelerinin 6 Ağustos Perşembe günü yapılmasını kararlaştırdık.

Taleplerimizin ön görüşülmesinin yapılacağı komisyona Genel Yetkili Sendika Birlik Haber-Sen olarak, hizmet kolumuzdaki kamu çalışanlarını ilgilendiren 64 maddeyi götürdük. Komisyonda; Kamu İş Veren Heyeti, PTT A.Ş. TRT, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü temsilcileri ile birlikte taleplerimizi görüştük. Bu görüşmede taleplerimizin hangilerinin Basın Yayın ve iletişim Hizmet Kolu kapsamına alınacağı, hangilerinin Memur-Sen’in görüşeceği talepler arasına alınacağı hususunda tasniflendirme ve ön görüşmelerini yaptık. Tasnif ettiğimiz taleplerimizi 12 Ağustos Çarşamba günü gerekçeleri ile Kamu İş Veren Heyeti Başkanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile tekrar görüşmek üzere komisyondan ayrıldık.

Hizmet kolları komisyonlarda görüşülen talepleri

12 Ağustos Çarşamba günü ise tüm hizmet kolları komisyonlarda görüşülen taleplerini Bakan Çelik’e gerekçeleriyle anlattı. Basın Yayın ve İletişim Hizmet Kolunda ise Genel Yetkili Sendika olarak Birlik Haber-Sen Genel Başkanımız Ömer Budak da taleplerimizi Bakan Çelik’e anlattı. Komisyon görüşmelerinin ardından 13 Ağustos günü Memur-Sen’in Genel Talepleri görüşülmüş; Memur-Sen ve genel yetkili sendikalar olarak hükümet adına Kamu İş Veren Heyeti’nden teklifini beklediğimizi belirttik.

Kamu İş Veren Heyeti ise 14 Ağustos 2015 Cuma günü masaya teklifiyle gelmiş ve tüm basının önünde 2016'nın her iki yarısında 4+4, 2017'nin her iki yarısında ise 3+3 oranında artış yapılmasını ve bu artışların enflasyonun altında kalması halinde ise bir sonraki dönemin başında bu enflasyon farklarının ödenmesi teklifinde bulunmuştur.

Biz Memur-Sen, Birlik Haber-Sen ve Memur-Sen’e bağlı diğer sendikalar olarak yapılan teklifi yeterli bulmadığımızı beyan ederek, Kamu İş Veren heyetinin zam teklifini yenilemesi için masadan kalkarak ayrıldık. 

Daha sonra ise Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve Genel Yetkili Konfederasyon Genel Başkanı Ali Yalçın öncülüğünde, Memur-Sen Yönetim Kurulu, Memur-Sen’e bağlı 11 Sendikanın Genel Başkanları ile birlikte sendikamız Birlik Haber-Sen Genel Merkezi’nde bir araya gelerek toplu sözleşme sürecini ve hükümetin zam teklifini değerlendirdik.

14 Ağustos Cuma günü Memur-Sen olarak göstermiş olduğumuz dik duruştan sonra Kamu İş Veren Heyeti gerek genel zam teklifini gerekse Hizmet kolu için yaptığımız teklifleri artırmak durumundadır.

Birlik Haber-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak Toplu Sözleşmeyi ve bu süreçte ortaya çıkacak durumları fazlasıyla önemsiyoruz.

Tüm çalışanların bilmesini isteriz ki Toplu sözleşme sürecinde daha öncede beyan ettiğimiz üzere çalışanları mutlu ve memnun etmek için bu güne kadar göstermiş olduğumuz duruş değişmeden devam edecektir.

Genel Başkan

Ömer Budak

Birlik Haber-Sen

Yönetim Kurulu Adına