Şef Görevde Yükselme Sınavına Müracaat Etmek İsteyenlerin Dikkatine

01.08.2015 20:31

Şef Görevde Yükselme Sınavına Müracaat Etmek İsteyenlerin Dikkatine

Son günlerde bazı sendikaların internet sitelerinde veya sözlü olarak Genel İdari Hizmetler Grubunda ( Veznedar, Memur, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Dağıtıcı, Şoför ) görev yapan yada Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Dağıtıcı, Şoför iken memuriyete geçen fakat memuriyette 4 yıldan az süre geçiren çalışanların açılacak olan şef görevde yükselme sınavına müracaat edebilecekleri, müracaatlarının kabul edilmediği takdirde kendilerinin çalışanların arkasında olacaklarını belirtmektedirler. Bu durum üzerine Genel Yetkili Sendika olarak çalışanların bilgi kirliliğinin giderilmesi için resmi açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Bu doğrultuda;          

Bilindiği üzere şu an yürürlükte olan 10.07.2010 tarih ve 27637 sayılı Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin 8.maddesinin (g) bendinde :

"Şef pozisyonuna atanabilmek için;

1) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,

2) Veznedar olarak en az üç yıl çalışmış olmak veya,

3) Mütercim, Başdağıtıcı veya Memur olarak en az dört yıl çalışmış olmak." hükmüne yer verilmiştir.

Şu an yürürlükte bulunan Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin "Görev Grupları" başlıklı 5.maddesinin 2.fıkrasının (d) bendinde:

" d) İdari Hizmetler Grubu;

1) Veznedar, Memur,

2) Koruma ve Güvenlik Görevlisi,

3) Dağıtıcı,

4) Şoför."  şeklinde sayılmıştır.

Bu maddeden hareketle, şef görevde yükselme sınavına girebilmek için aranan şartların düzenlendiği yukarıda da yer verilen aynı yönetmeliğin 8.maddesinde şef olarak atanabilmek için İdari Hizmetler Grubunda belli bir süre çalışmak gibi unvan ayrımı yapılmaksızın genel bir şarta yer verilmemesi, tam tersine anılan maddede tek tek unvan bazında örneğin Veznedar olarak en az üç yıl, Mütercim, Başdağıtıcı veya Memur olarak en az dört yıl çalışmış olmak gibi unvan bazında farklı sürelerin öngörülmesi sebebiyle, şu an için yürürlükteki mevzuat doğrultusunda, yönetmelikte sayılan unvanlar dışında geçen sürelerin memur olarak çalışmış gibi değerlendirilmesi mümkün gözükmemektedir

 

Bu hükümler doğrultusunda Şef görevde yükselme sınavına girebilme süreci ile ilgili olarak sendikamızın bu güne kadar yaptığı çalışmalar şu şekildedir;

Kayseri de Hilal Altop isimli üyemiz 1993 yılında kurumda dağıtıcı olarak göreve başlamış, 06/04/2009 tarihinde memur olarak atanması neticesinde de 2010 yılında yapılacak şef görevde yükselme sınavına müracaatta bulunmuş, ancak müracaatı, o gün yürürlükte bulunan yönetmelikte belirtilen memur olarak 4 yıl çalışma şartını yerine getirme şartını sağlamadığı gerekçesiyle reddedilmiştir. Bunun üzerinde sendikamız tarafından dağıtıcılıkta geçen sürelerin de memur olarak geçirilmiş gibi değerlendirilmesi gerekçesiyle Kayseri 1.İdare Mahkemesinde dava açılmıştır. Açılan dava neticesinde, yönetmeliğin görev grupları başlıklı 5.maddesinde dağıtıcı ve memur kadrolarının aynı görev grubu içersinde yer almaları, eş değer kadrolar olduğu, gruplar arasındaki görevde yükselme sınavına tabi geçişlerin sınavla olacağı gerekçesiyle önce lehimize yürütmenin durdurulması kararı verilmiş, bu karara karşı PTT Genel Müdürlüğü'nün itirazı Bölge İdare Mahkemesince reddedilmiş, devamında da Kayseri 1.İdare Mahkemesince yukarıda yer verilen gerekçeyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Bu karara karşı PTT Genel Müdürlüğü'nün temyiz itirazı ile Danıştay'a başvurması üzerine Danıştay 5.Dairesi tarafından, davanın Kayseri İdare Mahkemelerinde değil de yetkili Ankara İdare Mahkemelerinde görülmesi gerekçesiyle söz konusu karar bozulmuştur. Çeşitli aşamalardan geçen yargılama sürecinde son olarak Ankara 10.İdare Mahkemesi tarafından "01/09/1993 tarihinde dağıtıcı olarak göreve başlayan ve 06/04/2009 tarihinde memur kadrosuna atanan davacının, görevde yükselme eğitiminin yapılacağı 2010 yılı itibariyle 4 yıllık memur olarak çalışma koşulunu taşımadığı açık olup" gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Bu karara karşı sendikamız tarafından temyiz yoluna başvurulmuş olup, Danıştay 5.Dairesinde temyiz incelemesi devam etmektedir.

            Aynı durumda olan üyelerimizden Hüseyin İşler adına takip ettiğimiz dava neticesinde de yukarıda yer verilen gerekçeyle Sakarya 2.İdare Mahkemesi'nce de davanın reddine karar verilmiş olup, bu kararın da temyiz incelemesi Danıştay 5.Dairesinde devam etmektedir.

            Aynı durumda olan ve Türk haber Sen sendikası üyesi olan bir dağıtıcının açtığı davada da aynı gerekçeyle Mersin 2.İdare Mahkemesince davanın reddine karar verilmiştir.

            Son olarak aynı durumda olan üyelerimizden Mustafa Kayış adına takip ettiğimiz dava neticesinde İstanbul 3.İdare Mahkemesince,  yönetmeliğin görev grupları başlıklı 5.maddesinde dağıtıcı ve memur kadrolarının aynı görev grubu içersinde yer almaları, eş değer kadrolar olduğu, gruplar arasındaki görevde yükselme sınavına tabi geçişlerin sınavla olacağı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Bu karara karşı da PTT tarafından temyiz itirazında bulunulmuş, temyiz incelemesi Danıştay 5.Dairesinde devam etmektedir.

            Yukarıda yer verdiğimiz kararlar neticesinde henüz Danıştay tarafından konuyla ilgili bir içtihat oluşmamıştır.

            GÖRÜLDÜĞÜ ÜZERE BİRLİK HABER-SEN OLARAK KONUNUN EN BAŞINDAN BERİ TAKİPÇİSİ OLDUĞUMUZU VE OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİMİZİ BİLMENİZİ İSTERİZ.

            Bu doğrultuda da Şef Görevde Yükselme Sınavına Müracaat etmek isteyenler için yapılması gerekenler,

 

1- Bilindiği üzere şef görevde yükselme sınavına katılmak için yapılan başvuru ve devamında açılacak dava bireysel bir işleme karşı açılmış olup, bu dava sonucunda verilecek karar sadece o davanın tarafları açısından bağlayıcı sonuç doğuracaktır. Şayet olumlu bir sonuç çıkar ise bu sonuçtan, sınava katılmak için başvuruda bulunmayanlar, başvurusu reddedilip de dava açmayanlar, dava açıp da davası olumsuz sonuçlanan kişiler faydalanamayacaktır.

2- Dava açmak için öncelikle şef görevde yükselme sınavına başvuru yapılmalı, bu başvurunun reddedilmesi üzerine, ret cevabının tebliğinden itibaren 60 gün içersinde dava açılmalıdır.

3- Şayet dava olumsuz sonuçlanır ise, dava açan kişi, PTT'ye, davanın neticelendiği tarihte yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca avukatlık ücreti ödemek zorunda kalacaktır. (Bu ücret 2013 yılı için 660,00-TL, 2014 yılı için 750,00-TL'dir)

4-Şayet dava olumlu sonuçlanır ise, idari yargıda verilen iptal kararları, dava konusu işlemleri ve hukuki sonuçlarını işlemin ilk tesis edildiği andan itibaren, geriye dönük olarak işlem hiç tesis edilmemiş gibi ortadan kaldıracağından, dava açan kişi şef görevde yükselme sınavına girmeye hak kazanır.

Bütün bu gelişmeler üzerine 22/05/2014 günü PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Daire başkanlığında yapılan ve kurumdaki tüm sendikaların Genel Başkan yardımcılarının katıldığı toplantıda  ( Birlik Haber-Sen Ömer BUDAK, Türk Haber-Sen Kemal ÖZTOPRAK, Haber Sen Yaşar POLAT, Bağımsız Haber-Sen Ümüt Taner BUĞDAYCI ) sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Ömer BUDAK PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü yetkililerine Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Dağıtıcı, Şoför olarak çalışanların kurumdaki çalıştıkları süre göz önüne alınarak bu sınava müracaat edebilmeleri için teklifte bulunmuş PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü yetkilileri de açılacak olan bu sınava girebilecek durumda olan yaklaşık 4000 kişinin bulunduğunu ve şef normunun 307 olduğunu bu 4000 kişinin yeterli kaynağı sağladığını bir kaynak ihtiyacı yaşamadıklarını bu nedenle de bu arkadaşlarımızın yönetmelik hükümleri doğrultusunda kabul edilemeyeceğini belirtmiş ve bu görüşe de diğer sendikalarca da itiraz edilmemiştir.

 

PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü’ nün konu hakkındaki görüşünün de açıkladıkları şekilde olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

Bu doğrultuda çalışanların bu sınava müracaat edip etmemeleri yukarıda açıkladığımız gerekçeleri göz önüne alarak kendi tercihlerine bırakılmakta olup talep eden üyelerimize hukuki destek verilecektir.