Seçim Süreci ve Gerçekler

01.08.2015 20:31

Seçim Süreci ve Gerçekler

Birlik Haber-Senin mücadele öğesinde temel ve vazgeçilmez ilke, üyelerine hizmettir. Ne farklı siyasi eğilimler ne de etnik farklılıklar bizler için ölçü değildir. Ölçümüz, tüm çalışanların ekonomik ve  demokratik taleplerini yaşama geçirmek, üyelerine yararlı olabilmek ve Sendikal mücadele temelinde “İNSANA SAYGI” ilkesine dayanmaktadır.

Birlik Haber-Sen olarak, öncelikle gönüllere hitap ederek, ÖNCE İNSAN  merkezli bir anlayışla hareket etmekteyiz. Hadis-i Şerifte de buyrulduğu gibi; “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.” Anlayışını içeren kültür ve medeniyetimizi referans alarak, sendikacılık yapmaktayız. Evrensel değerleri  dini ve milli değerlerimizin ışığında harmanlayarak, emeği, ekmeği  ve özgürlükleri birlikte ele alan hizmet sendikacılığı anlayışını bu ülkenin gündemine taşımanın da haklı gururunu yaşamaktayız.

Bizler Sendikal anlayışımızda  “HAK VERİLMEZ ALINIR” sloganıyla hareket ediyoruz. Temel insan hak ve özgürlüklerinin her türlü tartışmanın dışında olduğuna inanıyor, mücadelemizi de bu bağlamda yapıyoruz.

BİRLİK HABER-SEN bayrağı yere düşürülmemiş 2011 yılında yapılan 4 olağan kongrede seçilen ben ve değerli yönetim kurulu arkadaşlarım başta olmak üzere tüm Şube ve İl Başkanları, iş yeri temsilcileri ve saygıdeğer üyelerimizle bir seferberlik başlatarak  2011 yılının şubat ayında  5.800 olan üye sayımızı  2012 yılında 12.234’de çıkararak yetkili sendika olduk, 2013 yılında da üye sayımızı 13.005 çıkararak yetkimizi perçinleştirdik. 2014 yılı mayıs ayı itibariyle 14.444 üye sayısına ulaştık, şubat 2015 itibariyle üye sayımız 15.700 civarındadır. Bunlar siz değerli Şube, İl Başkanı Yönetim kurulu üyeleri ve üyelerimizin sayesinde olmuştur. Sizlerden ne kadar gurur duysak azdır. Biz değil hep birlikte başardık.

Bilindiği üzere 2012 yılında yetki almamıza rağmen Toplu Sözleşme 2 yılda bir yapıldığından  toplu sözleşmeye oturamadık,

2013 yılında yetkili sendika olarak  Hükümetle toplu sözleşmeye oturduk, genel olarak 2014 yılında alınan seyyanen 175.00 TL’nin dışında Dağıtıcı kardeşlerimize Tayin bedeli adı altında 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren her ay maaşlarına 161 Tl, Gişe memurlarına 50 TL, araç kullanan  dağıtıcılara ise 50 TL alınmıştır.  TRT personeli için giyim yardımı, öğle saatlerinde servis, sabah kahvealtısı ve ğıda yardımı alınmıştır. Ayrıca TRT’de sözleşmeli olarak çalışanlar Kadroya alınmıştır.

5 yıl çalışıp 4 yıllık yüksek okulu bitiren dağıtıcıların memurluğa geçmesi için sınav açılmıştır. Sınavla 500 kişi memurluğa geçirilmesi planlanmış iken girişimlerimiz sonucu, 70 ve üzeri puan alan  744 kişi memur olarak atanmıştır.

Biz Memur Sen olarak sadece Ücret Sendikacılığı yapmıyoruz aynı zamanda Başta İslam coğrafyası olmak üzere tüm dünyadaki diktatör ve zulümlere karşı sivil toplum olarak sesimizi yükseltiyoruz,

Suriye, Filistin, Irak, Somali, Doğu Türkistan Mayammar, Bosna Hersek ve daha birçok yerde meydana gelen olaylar nedeniyle Maddi ve Manavi yardımlarda bulunmuştur.

Avrupa’da yükselen İslamofobinin tüm insanlık için bir yüzkarasıdır.  Orta Doğuda türetilen IŞID, El Kaide gibi örgütler batılı ülkelerin maşalarıdır ve birer taşeron örgütlerdir.

Darbelere karşı duruşumuzla örnek sivil toplum örgütü olduk, demokrasinin kökleşmesi yeni bir anayasanın oluşturması için var gücümüzle çalışıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti 80 yılda memurun emekliye esas kesinti  çarpanını 1.027 Tl yapmış iken  toplu sözleşme ile 1.202 tl  çıkarılmıştır.

Yaklaşık 30 yıl çalışan bir memurun emekli ikramiyesi 5.250 tl artmıştır.

Birlik Haber-Sen en temel görevi olan üyelerinin hak ve menfaatlerini korunması noktasında kurulduğu günden beri her platformda gösterdiği mücadeleyi, hukuki anlamda da başarı ile sürdürmüş, her daim haksızlığın ve hukuksuzluğun karşısında olmuştur. Üyelerimize daha iyi hizmet sunmak amacıyla 2011 yılında Birlik Haber-Sen hukuk  departmanı kurduk.

Birlik Haber-Senin tüzüğü 01.12.2012 tarihinde 4688 sayılı ve 6356 sayılı kanunlarda yapılan değişikliklere paralel olarak yeniden düzenlenmiştir.

2014 yılında Birlik Haber-Sen Seçim Yönetmeliği yayımlanmıştır.

2015 yılının ilk ayında 351 sayfalık Birlik Haber-Sen Hukuk Rehberi adlı kitabımız yayımlanmıştır.

20 Şubat 2011 yılından 2015 yılının Şubat ayına kadar PTT Genel Müdürlüğü TRT Genel Müdürlüğü ve BYEGM çalışan üyelerimiz hakkında Merkez ve Yüksek Disiplin Kuruluna 402 adet dosya intikal etmiş olup, bunların 139 üyemizin cezası iptal ettirilmiş, 168 üyemizin disiplin cezalarına şerh konulmuş, 63 üyemiz hakkındaki disiplin ceza teklifleri yeniden görüşülmek üzere ilgili birimlere iade edilmiştir. 32 üyemiz hakkındaki disiplin cezaları ise oybirliğiyle  kabul edilmiştir.

Tüm baskılara rağmen üyelerimiz hakkındaki disiplin cezalarının iptali için tüm imkanlar kullanılmıştır.

Birlik haber-senimizin  akıncıları, lider kadroları, hedefleri, hayalleri, ve idealleri büyük, büyük olmak zorunda. Büyük bir milletin, büyük bir medeniyetin sendikal alandaki sözcülüğünü büyük hedefler olmadan yapamayız.  Büyük yolculuklar, ekiple, ortak akılla, dayanışma içerisinde sorumlulukları paylaşmayı gerektirir.

Küçük hesapların kişisel hedeflerin, makam ve mevki sevdalıların esiri olmamaya özen gösterdik.

Sendikacılık ekip işidir. Sendikacılık güven işidir. Sendikacılık heyecan işidir. Sendikal mücadele fedakarlık gerektirir. Sendikal mücadele evi unutmayı, çalışanların emeğini aklından çıkarmamayı,  teşkilatı heyecanlandırmayı, ufuk ve vizyon sahibi kılmayı, misyonu beraber yüklenmeyi  gerektirir.

Sendikasına bir yeni üye kaydetmek için  iş yeri iş yeri gezen Şube yöneticilerinin , il temsilcileri, iş yerindeki arkadaşına dil döken iş yeri temsilcisinin emeğini taçlandırmak gibi büyük bir emaneti yüklenince, entrikalara, dedikoduya, adam kayırmaya, ayrıştırmaya, ayrıcalık ve ayırımcılık yapmaya tevessül edemezsiniz. Etmedik, teşkilatın kurumsallaşmasını, kurumsal bir kimlik kazanmasını, sendika aidiyetinin artmasını, üye memnuniyetinin sağlanması için toplu sözleşmenin zafere dönüşmesini önemsedik.

Öncelikli hedefimiz kamu görevlilerinin “grev hakkı” ve “siyaset hakkı” sınırlamasından kurtarılması olacak, bu ülkenin kamu görevlileri,  emeklerini ve ekmeklerini korumak için grev hakkına sahip olmalıdır.

Sendikamızın kısa zamanda büyük işlere imza atması,  içimize sinsize sızmış bazı gafillerin ortaya koyduğu hukuk tanımazlık sendikamızın 21 Şubat 2015 tarihinde yapmayı planladığı  5. Olagan kongrenin ertelenmesine neden olmuştur.

Bu süreçte Ankara Çankaya 1. Nolu seçim kuruluna  verdiğimiz 210 kişilik delege listesine 50’ye yakın itiraz olmuştur. Seçim kurulu bu itirazların tümünü reddetmiş ve delege listesini onaylayarak genel merkezimize vermiştir.

Ancak, TRT 12 nolu şubemizin 463 üyesine karşılık 6 üst kurul delege seçilmesi gerektiği ilgili şubeye ve seçim kuruluna bildirilmiştir. Seçim kurulu 6 üst kurul delege seçilmesi yönünde TRT 12 nolu şube yöneticilerine bildirmiştir. 11.09.2014 tarihinde seçim esnasında divana bir dilekçe verilerek 6 delege yerine 31 delege seçilmesi talep edilmiştir. Divan başkanı ve üyeleri bunu bir tutanakla zorunlu organlar seçim başvurusuna ekleterek  6 yerine 31 üst kurul delegesinin seçilmesini oylatmıştır. 4688 sayılı kanuna ve Birlik Haber-Sen Tüzüğüne aykırı olarak bir işlem yapılmıştır.

TRT 22 nolu şubemiz ise 1900 yakın üyesiyle 25 üst kurul delegesi seçmiştir.

Genel Merkez seçimlerinin ertelenmiş olması, Birlik Haber-Sen’e yıllarca hizmet etmiş bu yolda bedel ödemiş siz değerli üyelerimizin bu gibi çirkefliğe müsaade etmeyeceğine güvenimiz tamdır. TRT 12 nolu şubenin divan başkanının ve üyelerinin kimler olduğu ve onların akıl hocalarının kimler olduğu ortadadır.

Sendikamız Birlik Haber-Sen bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. En kısa zamanda 5. Olagan kongremize konulan tedbir kaldırılacak ve siz değerli üyelerimize hizmet etmeye devam edeceğiz.

Önümüzde bir yetki dönemi ve Ağustos ayında Toplu Sözleşme görüşmeleri var.  PTT, TRT, BYEGM, RTÜK ve BTK çalışanlarının yığınla birikmiş sorunları vardır. Kısır çekişmelerle geçirilecek bir gün bile yoktur. BİRLİK HABER-SEN tüm bu kurumlar da çalışanların umudu olmuştur. Bu umudu yok etmeye hiç bir güç engel olamayacaktır.

Sizlere hizmet etmek için gecesini gündüzüne katan ben ve arkadaşlarıma desteklerinizin ve güveninizin tam olduğuna inanıyor ve DURMAK YOK YOLA DEVAM” diyoruz. Selam ve dua ile…………..

 

Mevlüt BURGAÇ

Birlik Haber-Sen

Genel Başkan Yardımcısı