“Memuru Enflasyona Ezdirmedik Söylemi Gerçekliğini Yitirdi”

13.11.2019 11:42

“Memuru Enflasyona Ezdirmedik Söylemi Gerçekliğini Yitirdi”

Tonbul yaptığı açıklamada, Maliye’nin, büyük şirketlerden tahsil edemediği, indirime ve yapılandırmaya götürdüğü milyarlarca liralık vergi alacağından doğan açığı ücretlilerin maaşından kapatamaya çalıştıkça vergi adaletsizliğine olan tepkilerin artmaya devam edeceğini ifade etti.

Bu kapsamda Tonbul, vergisi maaşlarından hatta 2,26 TL’lik fazla çalışma ücretinden bile doğrudan kesilen, vergi affına veya indirimine tabi tutulmayan ve devletin vergi gelirleri içinde de önemli kalemi oluşturan kamu görevlilerinin üzerindeki vergi yükünün her geçen yıl daha da ağırlaştığını belirtti.

Kamu Görevlileri Yüksek Vergi Yükü Altında Eziliyor

Vergi dilimlerinde yapılan değişiklik ve yüzde 22,58 olarak açıklanan yeniden değerlendirme oranı hakkında da Tonbul, “Geçtiğimiz günlerde yüzde 22,58 olarak açıklanan yeniden değerleme oranı ve 10 aylık enflasyonun 10,59 olarak açıklanmasıyla birlikte bir kez daha görülmüştür ki kamu görevlilerinin Toplu Sözleşmede 2019 için elde ettiği 4+5’lik zam miktarı şimdiden eridi. Her ne kadar maliye kesiminden ‘enflasyon düşüyor’ denilse de memurun aldığı maaş, her gün gerek enflasyon gerekse de vergilerden kaynaklı olarak alım gücünü yitirmeye devam ediyor” dedi.

Elektrik, doğalgaz, çay, şeker, ulaşım gibi kalemlere yapılan zamlar yetmezmiş gibi, vatandaştan alınan vergilere yapılan yüksek miktarlardaki zamlar milletin sırtındaki yükü daha da ağırlaştırmakta olduğunu söyleyen Tonbul, “Bizim milletimiz ‘Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır’ ahlakını benimsemiş bir toplum olmasına rağmen gelir vergisi, emlak vergisi, KDV, ÖTV, MTV gibi birçok vergi memurun alım gücünü iyice zayıflatmaktadır” şeklinde konuştu.

Gerçek ‘Vergi Şampiyonu’ Bordrolu Çalışanlardır

Bordrolu çalışanların maaşından kesilen gelir vergisinin, devletin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Tonbul, “2018 yılında çalışanlardan ve işverenlerden alınan vergiler kıyaslandığında gerçek ‘vergi şampiyonu’nun bordrolu çalışanlar olduğunu görüyoruz” dedi.

Toplu Sözleşmede memura yapılan zamla, Devletin kendi alacaklarına yaptığı zammın kıyaslanması gerektiğine dikkat çeken Tonbul, “Devlet, Toplu Sözleşmede kaşıkla verdiği yüzde 4+4’e karşılık, yüzde 22,58’lik yeniden değerleme oranını kepçe gibi kullanarak verdiğini fazla fazla geri alıyor. Son 3 yıl içinde enflasyonla birlikte memurun maaşı hızla erimeye devam ederken ‘Memurumuzu enflasyona ezdirmedik’ söylemi geçerliliğini çoktan yitirdi” şeklinde konuştu.

Memur, Şehir Dışı Görevin Masraflarını Cebinden Ödüyor

2019 yılı için belirlenmiş olan kamu görevlilerine yeme, içme, yol ve konaklama gibi masraflarını karşılaması için ödenen harcırah tutarları kadro derecesi 1-4 arasında olanlar için yüzde 8,78’lik bir zam oranıyla artırılarak 43,35TL olarak 2020’de ödenecek.

Tonbul, ödenecek olan bu tutarlar kamu görevlilerinin yeme, içme, yol ve konaklama gibi harcamalarının yanında enflasyon kaynaklı ciddi fiyat artışları da dikkate alındığında kamu görevlilerinin çoğu giderlerini cebinden karşıladığını ve görevini yerine getirirken görevini hakkıyla yerine getirmeyi düşündüğü kadar aldıkları harcırahla zorunlu harcamalarını nasıl karşılayacağını, ne kadarını cebinden ödemek zorunda kalacağını kara kara düşündüğünü ifade etti.

Yeniden değerleme oranı dikkate alınsa dahi harcırah tutarlarının yetersiz kaldığını ifade eden Tonbul “Görev icabı şehir dışına çıkan bir memur günlük 40 lirayla kaç öğün yemek yiyebilecek, ulaşımını ve konaklama ihtiyacını bu miktarla nasıl karşılayabilecek? Memur, masrafları nasıl karşılayacağına değil işine odaklanmalı. Fakat verilen miktarları ve piyasa fiyatlarını karşılaştırdığımızda görüyoruz ki memurlar aradaki farkı bizzat cebinden ödemeye mahkûm oluyor.” dedi.

“Kamu görevlileri için fazla çalışma ücreti 2020 yılı için yüzde 6,10’luk artışla saat başına 2,26 TL olarak belirlendi. Bu miktar yıllardır sembolik bir ödemenin ötesine bir türlü geçirilemedi. Bir örnekle izah etmek gerekirse “3 saat fazla mesai yapan bir kamu görevlisi saat başı alacağı 2,26 TL’lik ücretle elde ettiği 6,78 TL’yi geç saatte işten çıktığı için kaçırdığı servis yerine otobüse, dolmuşa mı harcasın yoksa evinde yiyemediği, dışarda yemek zorunda kaldığı akşam yemeğine mi harcasın?” diyen Tonbul, “Kamu görevlileri artık bunları düşünmek zorunda bırakılmamalı” diye konuştu.