GİYİM YARDIMI TALEBİMİZ KPDK’YA DAMGA VURDU

25.03.2016 11:14

GİYİM YARDIMI TALEBİMİZ KPDK’YA DAMGA VURDU

KPDK toplantısında Genel Başkanımız Ömer Budak’ın yaptığı Basın, Yayın ve İletişim hizmet kolumuzun taleplerini içeren bir sunum yaptı. Genel Başkan Budak’ın yaptığı sunum başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Kamu İşveren Heyeti tarafından ilgiyle karşılandı.

Hizmet Kolumuza yönelik birçok konuyu gündeme getiren Genel Başkanımız Budak, Basın, Yayın ve İletişim Hizmet Kolunda görev yapan kamu görevlilerinin şu taleplerini de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ ya rapor halinde sundu.

İŞTE O TALEPLER:

1 – GİYİM YARDIMI

3.dönem Toplu Sözleşmenin Basın Yayın ve İletişim Hizmet Kolun da bulunan 6 maddede yer alan “Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde yayında ve verici istasyonlarında çalışan personelden, kurumca hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gerektiği belirlenen giyim malzemeleri ayni olarak verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele, ne kadar süreyle verileceği ve buna ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile kurum ve bu hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.”

Şeklinde kararlaştırmamıza rağmen bu güne kadar, bizlerin tüm iyi niyetlerine rağmen uygulanmaya başlanmamıştır.

Sayın Bakanım bu konuyla ilgili TRT Genel Müdürlüğüne tarafınızca gerekli talimatın verilmesini rica ediyoruz.

2 – TRT’de YAPIM VE YAYIN HİZMETLERİNDE GÖREV YAPAN PERSONEL

3.dönem Toplu Sözleşmenin Basın Yayın ve İletişim Hizmet Kolun da bulunan 10. maddesinde yer alan “Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde yapım ve yayın hizmetlerinde fiilen görev yapan personel aylık ilave 100 TL ücret ödenmesi.” Şeklinde kararlaştırdığımız bu madde de uygulanmamaktadır.

Sayın Bakanım bu konuyla ilgili TRT Genel Müdürlüğüne tarafınızca gerekli talimatın verilmesini rica ediyoruz.

3 - ) TEMEL ÜCRET GRUPLARININ 5’ TEN 3’ E DÜŞÜRÜLMESİ

399 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye göre çalışan Sözleşmeli personeller 5 temel ücret gurubu üzerinden maaşlarını almaktadır. 

Uzun zamandır ücret guruplarında bir düzenleme yapılmadığından çalışanların ücretleri Tavan düzeyinden ödenmekte ve yapılan maaş artışlarını dahi alamaz hale gelmektedirler. Ayrıca kurumlar ücretlerin

tavandan ödenmesi nedeniyle herhangi bir ücret skalası düzenlemesi yapamamaktadırlar.

Çalışanların hak ettiği ücreti alabilmesi ve kurumların SKALA düzenlemesi yapabilmesi için temel ücret gruplarının 5 gruptan 3 gruba düşürülmesi gerekmektedir.

4 - ) DAĞITICILARIN EMEKLİLİK YAŞININ 55’ ten 60’ a ÇIKARILMASI

PTT A.Ş’ de çalışan Posta Dağıtıcılarının ve Başdağıtıcıların emeklilik yaşının 55’den 60 ‘a çıkarılması konusunda 2016-2017 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede mutabakata varılmış olup, bu konu ile ilgili kanuni düzenlemenin yapılması gerekmektedir.

5 - ) FİİLİ HİZMET TAZMİNATI

PTT A.Ş’ de görev yapan Posta Dağıtıcıları ve Başdağıtıcılar 5434 Sayılı Kanunun 40. maddesine göre 55 yaşında resen yıprandıkları gerekçesiyle emekliye sevk edilmektedirler.

Ancak ironik bir şekilde yıpranmadıkları gerekçesiyle de fiili hizmet tazminatı kapsamının dışında bırakılmaktadırlar. Bu durum telafisi mümkün olmayan sıkıntılara ve hak kaybına neden olmaktadır.

Hak kayıplarının önlenmesi için Posta dağıtıcıları ve Başdağıtıcılara fiili hizmet tazminatının verilmesi gerekmektedir.

6 - ) İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN TEMEL ÜCRETLERİNİN ARTIRILMASI

6475 sayılı Posta Kanununa göre PTT A.Ş.’de çalıştırılan İdari Hizmet Sözleşmeli personelin Temel ücretlerinin yükseltilmesi gerekmektedir.

Aynı işi yapan 399 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye göre çalışanla idari hizmet sözleşmeli personel arasında %40’ a varan ücret adaletsizliği vardır. Bu durum iş barışını bozmaktadır. İş barışının sağlanması için İdari

Hizmet Sözleşmeli personellerin temel ücretlerinin arttırılması gerekmektedir.

7 - ) Üniversite mezunu dağıtıcıların memuriyete geçirilmesi.

PTT A.Ş. ‘de daha önceki dönemlerde kurumda en az 5 yıl görev yapmış 4 yıllık üniversite mezunu dağıtıcılar kurum içi sınavlarla memuriyete geçirilmekteydi. Şuan PTT A.Ş.’de yaklaşık 1.500 dağıtıcı bu durumda bulunmaktadır.

Bu 1.500 dağıtıcının memurluğa geçirilmesi için sınav açılması.

8 - ) PTT BAŞMÜDÜRLERİ

İllerde görev yapan İl Müdürü ile aynı düzeyde bulunan PTT Başmüdürlerinin Ek Gösterge oranlarının “ 3000’ den 3600’ e” çıkarılması ve illerde görev yapan İl İdare Kurulu Üyesi Bakanlık İl Müdürlerine ödenecek tazminat tutarına denk “ Makam Tazminatı “ ödenmesi.

9 - ) PERFORMANS KRİTERLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

PTT A.Ş. Genel Müdürlüğünce yürürlüğe konulan İdari Hizmet Sözleşmeli personellere performans uygulaması 2015 yılı Ağustos ayından itibaren uygulamaya başlanmıştır.

Ancak, 399 sayılı KHK göre çalışan Sözleşmeli personelin yıl sonlarındaki başarı değerlendirme kriterleri ile performansı yeterli düzeyde olmayanların görev yerlerinin değiştirileceği gibi bir hüküm konmuştur.

Bu hüküm 399 sayılı KHK göre çalışan personellerin sicil başarı değerlendirme Yönetmeliğine aykırıdır.

PTT A.Ş’ de 399 sayılı KHK’ ye göre çalıştırılan sözleşmeli personellere uygulanan Performans kriterleri uygulamasının kaldırılması gerekmektedir.

10 - ) YILLIK İZİNLERİN BİR SONRAKİ YILA DEVRİ

399 sayılı KHK’ ye göre çalışan Sözleşmeli personeller yıl içerisinde izinlerini kullanamadıkları takdirde izinleri bir sonraki yıla devredilmeden iptal edilmektedir.

Bu nedenle 399 sayılı KHK’ ya göre çalışan personellerin bu hak kaybının giderilebilmesi için bu personellerin yıl içerisinde kullanılmadıkları

izinlerinin 657 sayılı devlet memurlarında olduğu gibi bir sonraki yıla devretmesinin sağlanması gerekmektedir.

11 - ) GELİR VERGİSİ

399 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye göre KİT’ lerde çalışan Sözleşmeli personellerin Gelir Vergilerinin hesaplanması 657 sayılı devlet memurlarının Gelir Vergisi hesabından farklı yapılmaktadır.

Bu durum sonucunda 399 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye göre KİT’ lerde çalışan Sözleşmeli personeller yıl içerisinde 657 sayılı Devlet memurlarına oranla daha fazla gelir vergisi ödemek durumunda kalmaktadırlar.

Gelir Vergisinde adil bir sistemin oluşturulması için 399 sayılı KHK’ ya göre KİT’ lerde çalışan Sözleşmeli personellerin Gelir vergisinin hesaplanması 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yapılmalıdır.

 

 

                                                                          BİRLİK HABER-SEN

                                                                          GENEL MERKEZ

                                                                        YÖNETİM KURULU

 

 

TRT giyim yardımı taleplerimizin karşılanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, için Maliye Bakanlığı Temsilcisi, TRT Yönetim Kurulundan bir kişi ve Birlik Haber-Sen bir temsilciden oluşacak bir komisyonun kurularak, toplu sözleşmede karara bağlanılan bu maddenin çözüme kavuşturulması konusunda talimat verdi.

Ayrıca Bakan Soylu, diğer taleplerle ilgili olarak ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin’in başkanlığında bir ekibin sendikalarla birlikte çalışmaya başlayacağını belirtti. 

Basın Yayın ve İletişim Hizmet kolunda Genel Yetkili Sendika Birlik Haber-Sen olarak, taleplerimizin hayata geçirilmesi konusunda sıkı takipçisi olacağımızın bilinmesini ister saygılar sunarız.