Diyarbakır’da Medeniyet Buluşması Gerçekleştireceğiz

01.08.2015 20:31

Diyarbakır’da Medeniyet Buluşması Gerçekleştireceğiz

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Tv Net Canlı yayınında  Diyarbakır‘da gerçekleştirilecek olan '1 Mayıs Emek, Dayanışma, Kardeşlik ve Medeniyet Buluşması’nı değerlendirdi.

Diyarbakır’da şölen havasında kardeşlik duygularının pekiştirileceğini vurgulayan Gündoğdu, “1 Mayıs'ta kazanımlarımızı kutlayacağız, haklı taleplerimizi haykıracağız. Diyarbakır İstasyon Meydan'ında emek, dayanışma ve kardeşliğe sahip çıkıp, medeniyet buluşması gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Gündoğdu, Taksim dayatması yapanlara ise, “Taksim kutsaldır anlayışına biz uzak duruyoruz. Dayatma, meydan fetişizmi talepleri ve çağrıları 1 Mayıs'ı gölgeleme  gayretidir. 1 Mayıs esnafa, topluma  korku saçma günü değildir” dedi.

1 Mayıs’tan Gezi Çıkarma Amacı

Gündoğdu, haklı talepleri haykırmak için mekânların bir önemi olmadığını, Türkiye’nin dört bir köşesinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nın kutlanabileceğini söyledi. Kardeşlik sürecine destek olmak için geçtiğimiz yıl Çanakkale’de 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığını hatırlatan Gündoğdu, yeni Gezi eylemi çıkarmak isteyenlerin Taksim dayatması içerisinde olduğunu belirtti. Gündoğdu, “Geçen yıl şehitlerimizin ruhu anısına ve çözüm süreci yeni başladığı için, kardeşliğimiz hatırlatmak amacıyla Çanakkale’ye gitmiştik. Üzüm yemekten çok bağcıyı dövme amacı güdenlerle birlikte hareket etmeme kararı aldık. Bu yıl ülkemizin en büyük kazanımı olan çözüm sürecine destek olmak amacıyla Diyarbakır’ı seçtik” dedi.

“Esnafa Korku Saçılmamalı”

1 Mayıs dolayısıyla yaşanan gerginlikleri hatırlatan Gündoğdu, “1 Mayıs esnafa korku saçma günü değildir. Taksim’de yapılan eylemler sonucunda oraya gelen insanlar için bayramdan çıkıp korku senaryosuna dönüyor. Hangi meydanda olursa olsun işçilerin, işsizlerin, taşeronların, yüzlerce sorunumuz var. Bunları ve çözüm önerilerini haykırmamız lazım. Elbette Taksim 1977 yılında katliamın olduğu bir meydandır, ama bu katliamların aydınlatılması için ille de Taksim’de olmak gerekmiyor” şeklinde konuştu.

Normalleşen Türkiye’de, Anormal Talepler

Taksim dayatmasının haklı bir dayanaktan uzak olduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Normalleşen Türkiye’de, normalleşmenin gereği sanılan talepler ileri demokrasi adına bir kazanç olarak değerlendirmek mümkün olabilir ama Taksim’in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Taksim olmaktan çıkarıldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Dayatmayı Doğru Bulmuyoruz

"1 Mayıs'ın aynı meydanda ve birlikte kutlanması için Memur-Sen olarak geçmişte önemli girişimlerimiz oldu" diyen Gündoğdu, "Ancak bazen bazı konfederasyonların kaprisi, inadı ve örgütsel ideolojik tavırlarından dolayı bir arada kutlayamadık. Geçen yıl da KESK ve DİSK'in ötekileştirici tavrından dolayı bir araya gelemedik. Avrupalı bir kaç sendikacıya yağcılık olsun diye milyonlarca üyesi olan konfederasyonlarla birlikte kutlama yapmaktan kaçındılar, emek ve dayanışma bayramında, dayanışma olmasın diye emek sarf ettiler. Büyük bir ayrımcılığa imza attılar. Elbette 1 Mayıs çalışanlar bayramının tüm emek örgütleri ile birlikte ve Taksim'de kutlanması güzel olur. Ancak Taksim'i bir tabu haline getirmek birlikte kutlamayı olmazsa olmaz olarak görmek de doğru değildir. 1 Mayıs'ı daha önce Taksim'de altı konfederasyon olarak kutladık. Yine olabilir ama  1 Mayıs illa Taksim'de kutlanır demek bir dayatma olur. 1 Mayıs çalışanların, ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik, siyasi ve sosyal duruma göre farklı temalarla farklı meydanlarda kamu görevlilerinin, işçilerimizin, milletimizin ve insanlığın taleplerini gündeme getirmek amacıyla kutlanabilir, etkinlikler düzenlenebilir" dedi.

“İstasyon Meydanı Taleplerimizle İnleyecek”

Diyarbakır İstasyon Meydan'ında emek, dayanışma ve kardeşliğe sahip çıkıp, medeniyet buluşması gerçekleştireceklerini ifade eden  Gündoğdu, “Biz İstasyon Meydanı’nda olacağız, haklı taleplerimizi haykıracağız. Kardeşlik ruhunu diri tutacağız. Türkiye’de ve dünyadaki beklentileri dile getireceğiz. Emek örgütlerinin kapitalizm ve emperyalizmle mücadele etmesi gerekiyor. Biz bu mücadeleyi yapacağız. İstasyon meydanından insanlığa daha adil, daha huzurlu daha müreffeh ve daha mutlu bir dünya için tekliflerimizi haykıracağız. Gezicilerle kol kola girip emperyalistlerin sözcüsü konumuna düşmeyeceğiz. İkinci Gezi arayışında olanların ve uluslararası sermayenin kontrolü altına girmeyeceğiz” diye konuştu.

 

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ