Birlik Haber-Sen’den Müsteşar Bilgin’e Ziyaret

01.08.2015 20:31

Birlik Haber-Sen’den Müsteşar Bilgin’e Ziyaret

Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (Birlik Haber-Sen) Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Feridun Bilgin’i ziyaret ettiler.

Müsteşar Feridun Bilgin’in makamında gerçekleşen ziyarete Genel Başkanvekili Mehmet Cemal Çivi, Genel Başkan Yardımcıları Ömer Budak, Mevlüt Burgaç ve Birlik Haber-Sen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) Temsilcisi Şemsettin Süer hazır bulundu.

Birlik Haber-Sen’in çalışmaları hakkında bilgi veren Genel Başkan Gürbüz İnaltekin, sendika olarak yaptıkları çalışmalara değinerek Haberleşme Hizmet Kolunda PTT, TRT, RTÜK, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda görev yapan kamu görevlilerinin ekonomik, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi. İnaltekin, sendika olarak sürekli bu kurumlar ile iletişim içinde olduklarını, kurumların ve çalışanların sorunlarının paydaşı olmak için çaba harcadıklarını kaydetti. Her zaman çözümün paydaşı olmaktan yana olduklarını ifade etti.

PTT’nin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı olduğunu hatırlatan İnaltekin, sendika olarak PTT’de yapılmasını istedikleri bazı talepleri olduklarını belirterek Müsteşar Bilgin’e bir rapor sundu.

Genel Başkan Gürbüz İnaltekin, sözlerine şöyle devam etti: “Hükümet tarafından 2006 yılında PTT çalışanlarına verilen fiili hizmet zammı, 5510 sayılı kanunun 40'ncı maddesindeki cetvelin II 'ci sırasından kaldırılmıştı. PTT Dağıtıcıları kışın dondurucu soğuğunda ve yazın kavurucu sıcağında her gün kilometrelerce yol kat etmesine ve fiziksel olarak yıpranmalarına neden olmakta, dolayısıyla 55 yaşında zorunlu olarak emekliliğe sevk edilmektedir. PTT çalışanlarının bu mağduriyetlerinin önlenmesi için Bakanlığımızın gerekli girişimlerde bulunmasını bekliyoruz”

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ekinin II sayılı cetvele tabi personelin gelir vergisi matrahının düşürülmesi ve kıdem ücretleri oranlarının yeniden düzenlemesinin çalışanlar adına fayda sağlayacağına söyleyen İnaltekin, “Ücret dengesizliğinin giderilmesi için 12.10.2011 tarihinde yayımlanan Yüksek Planlama Kurulu Kararının 8. maddesiyle bu yetki kurumlara verilmiştir. 399 sayılı KHK'nin II sayılı cetveline tabi olarak çalışanlar için bir düzenleme yapılarak, birinci düzeyden maaş alan personelin, maaşlarının ikinci düzeye çıkarılması, ikinci düzey maaş alanların İse üçüncü düzeye çıkarılması, cumartesi Pazar veya bayramlarda çalışanlara fazla mesai ücretinin verilmesini veya 03.11.2011 tarih ve 28104 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Yüksek Planlama Kurulu Kararında KİT çalışan 399 sayılı KHK tabi Personellerin Temel Ücretlerinin EK-1 sayılı cetvelin 4'cü Guruptan 3-cü guruba yükseltilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Genel Başkan İnaltekin, “Yönetici ve denetim elemanlarının sendika üyeliği 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme kanununa göre üye olacaklar içinde sayıldığını belirterek “Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmelikle üye olmaları engellenmiştir. 04.10.2013 tarih ve 28785 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmeliğin" "Sendikal Faaliyette Bulunma Hakkı" başlıklı 30.maddesinde "Yöneticiler, denetim personeli ve avukatlar dışındaki PTT personeli, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümlerine tabi olup, anılan Kanunda belirtilen hükümler uyarınca, sendika kurabilir ve bunlara üye olabilir." hükmüne yer verilmiştir. Ancak yukarıda yer verilen yönetmelik maddesinde, yöneticilerin, denetim personellerinin ve avukatların, 4688 sayılı yasanın kapsamı dışında tutulmasına yönelik "Yöneticiler, denetim personeli ve avukatlar dışındaki” ibaresi açıkça 4688 sayılı yasanın 15.maddesine ve hukuka aykırıdır. Örneğin; Başmüdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Teknik Müdür, Başmühendis, Özel Kalem Müdürü ve Müdür(1500 kişi) unvanlı kişiler 4688 sayılı yasanın 15.maddesinde sayılmamasına rağmen bu yönetmelikle sendikalara üye olmalarının önüne geçilmiştir. Bu sebeple yönetmeliğin 30.maddesinin değiştirilmesi gerekmektedir” dedi.

PTT A.Ş. Genel Müdürlüğünün sağlıklı bir dağıtım hizmeti verilebilmesi için 5 bin İdari Hizmet Sözleşmeli Dağıtıcıya ihtiyaç duyduğunu belirten Gürbüz İnaltekin, “PTT A.Ş.'de dağıtım hizmetlerinde çalışan yaklaşık 7 bin adet taşeron firma elemanı bulunmaktadır. Bu elemanlar PTT A.Ş.'nin İdari Hizmet Sözleşmeli elemanı olmadığından Dağıtım hizmetlerinde sadece Kargo, Kurye ve Kayıtsız gönderileri dağıtmaktadır. Tebligat dağıtımı yapamadıklarından iş yükünün artmasına ve aynı mahalle ve sokağa iki ayrı dağıtım elemanı gitmek zorunda. Taşeron firma elemanlarının yetişmiş eleman olmaları ve KPSS' ye girmek şartıyla Lise ve Üzeri tahsili olanların İdari Hizmet Sözleşmesine alınması durumunda dağıtım hizmetlerinin sunumunda büyük oranda rahatlama sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Feridun Bilgin, ise Birlik Haber-Sen’in çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek önerilere her zaman açık olduklarını, çalışanların sorunlarının çözülmesi için yapılması gerekenleri yapacaklarını söyledi.

Birlik Haber-Sen’in sendika olmanın yanında toplumsal konularda çözüm ürettiğini belirten Bilgin, “Sendikal konularda Birlik Haber-Sen’in ürettiği çözüm önerileri memurlarımızın sosyal, ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesi yanında refah seviyelerinin gelişmesini sağladı. Hazırladığınız raporlar çalışmalarımızda bize kolaylık sağlıyor. “Haberleşme Hizmet Kolunda” çalışanların haklarına yönelik Birlik Haber-Sen sürekli bizimle iletişim içinde. Ayrıca yaptıkları teşkilat çalışmalarını yakından takip ediyorum. Bu senede Genel Yetkili Sendika olan Birlik Haber-Sen’i tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Ziyaretin sonunda Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Feridun Bilgin’e, Birlik Haber-Sen logolu saat hediye etti.

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR