Birlik Haber-Sen’den Bir Hukuk Zaferi Daha

12.07.2019 12:29

Birlik Haber-Sen’den Bir Hukuk Zaferi Daha

Yıllık izin, mazeret izni, sıhhi izinler ve sendikal izinler çalışanlara kanunen tanınmış haklardır. Çalışan personel bu hakları kullanırken çalışma saatlerinin ücretlerini almaları gerekmektedir. Söz konusu izinlerin kullanımı halinde personelin bu süreleri iş başında geçen süreler olarak hesaplanması,  haftalık 40 saatin hesaplanmasında dikkate alınması ve personele ait fazla çalışma ücretlerinin eksiksiz ödenmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Birlik Haber-Sen olarak konuyu her platformda dile getirmiş, yazılı dilekçemizi PTT A.Ş. Genel Müdürlüğüne iletmiş ve Türkiye genelinde gerçekleştirdiğimiz basın açıklamaları ile bu kararın geri çekilmesi gerektiğini vurgulamıştık.

PTT A.Ş. Genel Müdürlüğünün fazla çalışma saati hesaplama tebliği konusundaki kararına karşı çıktığımızın vurgusunu her mecrada yapmamıza rağmen mağduriyetlerin giderilmemesi kurum çalışanlarını derinden etkilemiştir. Birlik Haber-Sen olarak bizler de konuyu adli mercilere iletmiştik.

Yaşanan gelişmeler ile birlikte Danıştay 12. Daire Başkanlığı konuyla ilgili kararını açıklamış ve dava talebimizi haklı görmüştür. PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından 07.11.2018 tarih ve 35060843-869-E.4283 sayılı yazı ile tebliğ edilen yıllık izin, mazeret izni, sıhhi izinler, sendikal izinler ve bu izinlerde geçen sürenin çalışma saati hesaplanmasında fazla çalışma saatinden düşülmesi konusuyla ilgili olarak Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2018/9896 Esas sayılı dosyasında açmış olduğumuz davada, dairece yürütmeyi durdurma talebimiz haklı görülerek; 26.04.2019 tarihli kararı ile PTT A.Ş. Muhasebe Daire Başkanlığının 07.11.2018 tarih ve 35060843-869-E.4283 sayılı “Fazla Çalışma Saati Hesaplaması” konulu genel yazının yürütmesi durdurmuştur.

Daha önce bazı çevrelerce yürütmenin durdurulması ile alakalı duyurular yapılmıştı, ancak bu duyuruları yapanlar bu kulakdan duyma haberlerle sorumluluk sahibi olmadan bu duyuruları yapmışlardır. Biz Birlik Haber-Sen olarak zaten durumdan haberdar olmanın yanında takipçisiydik. Fakat taşıdığımız sorumlukluklar nedeniyle bu yönde herhangi bir duyuruda bulunmamaştık. Birlik Haber-Sen olarak 03.12.2018 tarihi ile dava açarak 26.04.2019'da yürütmeyi durdurma kararını almış bulunuyoruz. 

Bundan sonra olayla ilgili şu gelişmeler şu şekilde ilerleyecektir. Buna göre davalı PTT A.Ş.'nin kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde Danıştay İdari Dava Daireleri kararına itiraz hakkı olup, ancak karar gerekçesinde belirtildiği üzere mevzuatta yer verilen hakları ihlal edici nitelikte görüldüğünden gerekçe başta Anayasa olmak üzere mevzuat hükümlerine dayalı olup hukuki bakımdan sağlamdır. Bu nedenle süreç sonunda açılan davanın kabulü ile işlemin iptali konusunda güvenimiz tamdır.

Sonuçlanan yürütmeyi durdurma kararının sevindirici olduğunun ancak iptali yönündeki çalışmalarımın devam edeceğinin bilinmesini ister, tüm üyelerimize selam ve saygılarımızı sunarız.