Birlik Haber-Sen Yönetimi Diyanet-Sen’in 6. Olağan Genel Kurulu’na Katıldı.

22.01.2019 13:32

Birlik Haber-Sen Yönetimi Diyanet-Sen’in 6. Olağan Genel Kurulu’na Katıldı.

Genel Kurul’da yaptığı konuşmasına, “Diyanet-Sen, sokakları kana bulayanlara karşı Sela okuyanların dirayet merkezidir” diyerek başlayan Yalçın, 6. Olağan Genel Kurulun; Diyanet-Sen’e güç vermesini, Diyanet-Sen’in sahip olduğu birikime katkı sunmasını temenni etti. Yalçın, genel kurul süreçlerinin de Memur-Sen ve bağlı sendikalara yeni bir soluk getireceğini belirterek “Bu ay başlayan ve Nisan ayında Konfederasyonumuzun genel kurulunun yapılmasıyla sonuçlanacak olan genel kurularımıza ilişkin bu süreç; mücadele azmimizi birliğimizi, sendikal birikimimiz, sendikalarımız arasındaki iletişimi artırmalı ve kuvvetlendirmelidir” şeklinde konuştu.

Memur-Sen ve bağlı sendikaların geçtiğimiz dört yılda rekorlar kırdığını ve kazanımlara imza attığını vurgulayan Yalçın “Sendikalarımız ve soylu mücadelemiz; korku tünellerini geçerek, müesses nizam bariyerlerini aşarak, prangaları kırarak bugünlere geldi. Sivil siyasetin hakim olmasıyla, askeri ve bürokratik vesayetin son bulmasıyla, sivil toplum alanı rahatladı ve sendikalarımız rekor üstüne rekorla tarihteki yerini aldı” şeklinde konuştu.

Yalçın Ayrıca Memur-Sen ve bağlı sendikaların yeni hizmet binasının hayırlara vesile olmasını dileyerek “Hedeflerimiz, ilkeleriz ve değerlerimiz, ilklerimiz önceliklerimiz ortaktı, artık adresimiz, hizmet binamız, hatta soframızda ortak. Hizmet binamızın heybetinden değil, akademik hizmet sendikacılığında akıttığımız terle birikim üretme gayretimizden ve kazanımlarımızın heybetinden ve kazandırdıklarımızla tesis etmeye gayret ettiğimiz adaletten güç alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha Adil Bir Sendikal Mücadele İçin 4688 Değişmelidir

Konuşmasında 4688 Sayılı Kanunun da değişmesi gerektiği ifade eden Yalçın, masada hem temsilde hem pazarlık sürecinde hem de taraflar arasında adaletin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Yalçın ayrıca Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun yapısına da değinerek “İşverenin hakim olmasına değil kurulun gerçekten hakem olmasına göre şekillenmelidir” yorumunda bulundu.

Ağustos ayında gerçekleştirilecek toplu sözleşme öncesi hatırlatmalarda bulunan Yalçın, toplu sözleşme kapsamının da geniş tutulması gerektiğini ifade etti. Toplu Sözleşme ikramiyesinde artırımlı ödenmesi ve yetkili sendikaya dayanışma aidatı verilmesinin gündeme alınması gerektiğinin altını çizen Yalçın, yasa düzenlemesi ile bunun sağlanması gerektiğini söyledi.

“Kamu görevlileri sendikacılığının yasal mevzuatı ya da anayasası olan 4688 Sayılı Kanun, uluslararası sendikal normlara ve evrensel sendikal teyammüllere uygun değildir” diyen Yalçın, Kanunun lafzının da ruhunun da değişmesi gerektiğini söyledi. Yalçın ayrıca kanundaki Yedek yetkili sendika/konfederasyon tanımının da çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Yalçın ayrıca dayanışma aidatı konusunun da düzenlemeye tabi tutulması gerektiğini ifade ederek “Dayanışma aidatı yoksunluğunun bitirilmesi, toplu sözleşme ikramiyesinde artırımlı ödeme seçeneğinin hayata geçirilmesini bekliyor ve istiyoruz”

Toplu Sözleşmenin Yükü KPDK’da Azaltılmalı

Mart ayında gerçekleştirilecek Kamu Personel Danışma Kurulu toplantısına değinen Yalçın, KPDK’nın Toplu Sözleşmeye giden süreçte sorunların azaltılabileceği bir fırsat olarak nitelendirdi. “Ağustos ayındaki toplu sözleşme masasının yükünü azaltmalı, kamu görevlilerinin çözülebilecek sorunlarına el atmalı, sorunları çözüm ve kazanımla buluşturmalı” diyen Yalçın, bir aylık sürede Toplu Sözleşme’nin sorunların çözümüne ilişkin yeterli zemini bulunmadığına dikkat çekti.

Bayraktutar: Örgütlenmede Hızımızı, Toplu Pazarlıkta Gücümüzü Artıracak İradeyi Ortaya Koyacağız

Diyanet-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bayraktutar ise yaptığı konuşmasında “Birliğimizi, kardeşliğimizi ve dayanışmamızı hep birlikte bir kez daha vurgulayacağız. Sendikamızın yeni dönemine yön verecek kararlar alacağız. Örgütlenmede hızımızı, toplu pazarlıkta gücümüzü artıracak iradeyi ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

%68’lik sendikalaşma oranıyla kamu görevlileri sendikaları arasında yakalanması zor bir orana ulaştıklarını ve rekora imza attıklarını vurgulayan Bayraktutar, 4 yıllık süreyi geride bırakırken kazanımların altını çizdi. “4 yıl önce yine bu vakitlerde gerçekleştirdiğimiz 5. Olağan Genel Kurulumuzda söz verdiğimiz konuları çok şükür kazanıma dönüştürdük.

Çünkü biz, ahde vefayı esas alan, “Öl söz verme, öl sözünden dönme” anlayışıyla sendikacılık yapan bir birikimin bugünkü emanetçileriyiz” diyen Bayraktutar Mayıs ayındaki mutabakat için de üye sayısının yeni rekorlara ulaşması gerektiğini söyledi.

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR