BİRLİK HABER SEN BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİDİR

20.11.2019 22:58

BİRLİK HABER SEN BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİDİR

1 – Kurumun mali anlamda beklenen seviyelerde olmamasının sorumlusu kesinlikle personel olarak görülmemelidir. Personel bu güne kadar kendine verilen görevi her türlü zorluğa rağmen özverili olarak yerine getirmiştir.

2 – PTT A.Ş’ de gün geçtikçe çalışanlar üzerinde iş baskısı artmaktadır bu duruma çalışanlar artık dayanamaz hale gelmiştir, iş baskısı ve yoğunluğunun giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

3 – Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarında yapıldığı gibi PTT A.Ş.’ dede TAŞERON sistemine bir an önce son verilmeli ve görev yapan tüm TAŞERONLAR koşulsuz, şartsız PTT’ nin personel statülerine uygun bir şekilde kadroya geçirilmelidir.

4 – PTT A.Ş.’ deki personel eksikliğini sendikamızca yetkililere birçok kez yazılı ve sözlü olarak dile getirmemize rağmençözüm üretilmemiş ve personel alımı yapılmamıştır. Bu doğrultuda;

A - ) Bir an önce performans sistemi üzerinden iş gücü tespiti yapılması uygulamasına son verilerek yerinde ve gerçekçi bir şekilde iş gücü tespiti yapılarak personel ihtiyacı belirlenmelidir.

B - ) Gerçekçi bir şekilde yapılan ihtiyaç tespitinden sonra bir an önce personel alımına gidilmelidir.

5- Aynı işi yapmakta olan farklı statülerdeki personeller arasında büyük ücret farklılıklarının olması iş barışını bozmuştur.İdari Hizmet Sözleşmeli Personel, 399 sayılı KHK kapsamında çalışan personelden daha düşük ücretlerle çalıştırılmakta,aynı zamanda PTT A.Ş.’ de 399 sayılı KHK kapsamında çalışan personellerle diğer KİT’ lerde 399 sayılı KHK kapsamında çalışan personel arasındada ücret farklılıkları bulunmaktadır. Bu doğrultuda;

A - ) PTT A.Ş.’ de 399 sayılı KHK’ ya göre çalışan personellere skala düzenlenmesi yapılarak diğer kurumlarla eşit ücret almaları sağlanmalıdır.

B - )  İdari Hizmet Sözleşmeli personellerin temel ücretlerinde düzenleme yapılarak 399’ lu personellerle eşit yaptıkları işin ücretleride eşitlenmelidir.

6- Kurumda uygulanmakta olan performans sistemi büyük adaletsizliklere yol açarak verilen emeğin karşılığı alınamamaktadır. Bu nedenle mevcut performans sistemi kaldırılarak yerine tüm gişe/büro personeli, ihtisas müdürlüğü personeli, postacı, baş postacıların faydalanabileceği bir şekilde ücret ödenebilecek bir sistem kurulması için yetkili sendikanın katılacağı bir çalıştay düzenlenmelidir.

7- PTT personelinin kariyer planı yapabilmesi için işe başlayan her personelin en az Daire Başkanı olabileceği adil bir kariyer belirleme sistemine geçilmeli ve önemli yönetim kademelerine dışardan atama yapılması uygulamasına son verilerek bu kademelere kurum içinden atamalar yapılmalıdır. Ayrıca zaman geçirmeden yeni Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği sınavları açılmalıdır.

8- Son zamanlarda unvan yükselme, fazla çalışma ücretleri başta olmak üzere yapılan uygulamalar neticesinde çalışanların kurumsal aidiyetleri zedelenmiş ve açılan davaları PTT kaybetmiştir. Bundan böyle yapılan uygulamalarda, hazırlanan yönetmelik ve prosedürlerde iş kanunu başta olmak üzere, bağlayıcı tüm kanuni mevzuata uyulmalıdır.Ayrıca bu tür uygulamalarda Yetkili Sendikanın görüş ve önerileri dikkate alınmalıdır.

9- Yeterli personel olmadan her yere açılan PTT şubeleri hem personel açığına sebebiyet vermiş hem de kuruma gereksiz maliyet yüklemiştir. Bu nedenle birbirine yakın olan PTT şubeleri birleştirilmek suretiyle Merkez veya şube şefliğine çevrilmelidir.

10 – Müşterilerle kargo ve kurye sözleşmeleri yapılırken maliyet hesabı yapılmadan gerçek maliyetinin çok altında rakamlarla sözleşmeler imzalanmıştır. Bu durum hem kurumun mali anlamda zarar görmesine neden olmuş hemde personele gereksiz yere iş gücü yükü getirmiştir. Ayrıca bu sözleşmelerden kaynaklı hükümler nedeniyle dağıtım yapan personele cezalar kesilmiştir.Bütün bu nedenlerden dolayı kuruma gelir sağlamayan, iş gücü ihtiyacını artıran bu tür sözleşmeler bir an önce fesh edilmelidir.

11-Bankacılık hizmeti veren iş yerlerinden Cumartesi günleri ve saat 17:30 dan sonra açık tutulan iş yerlerinin maliyetlerini karşılamaması iş ve işlem hacminin düşük olması nedeniyle söz konusu uygulamaya son verilmelidir.

Yukarıda belirtilen sorunlar ve çözüm önerileri 16-17-18Kasım 2019 tarihinde Ankara’ da gerçekleştirdiğimiz başkanlar kurulunda imza altına alınmış olup; PTT’A.Ş.’ nin yetkili makamlarınca bu sorunlara, önerilerimiz yönünde çözüm üretilmesi Sendikamız adına Başkanlar Kurulumuzca beklenmektedir.

Bu sorunlara önerilerimiz doğrultusunda en kısa sürede çözümüretilmesi halinde oluşan siyasi, sosyal, ekonomik ve bozulan iş barışı, iş huzuru gibi olumsuzluklar ortadan kalkacak çalışanın moral ve motivasyonu yerine gelecek sonucunda da iş verimi artacaktır.

Yukarıda saydığımız önerilerimiz doğrultusunda gerekli adımların atılması çalışanlar adına beklentimiz olup, çözümsüzlüğün kurumumuza büyük maliyetler getirdiği açıktır. Çalışanı öteleyecek kararların dün nasıl ki karşısında olduysak, bugün de çözüme elimizi bir kez daha uzatıyoruz. Bu el 1 milyon üyenin eli olan Memur Sen'in elidir. Bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirileceğini umuyor. Aksi takdirde kurum ve çalışanlarımıza bakış açısından dolayı Sendikal tüm argümanları ülkemiz, kurumumuz ve çalışanlarımız için kullanılacağını belirtiyoruz.

 

                                                                                          16.17.18 Kasım 2019 Ankara

                                                                              BİRLİK HABER SEN BAŞKANLAR KURULU

 

Not:  Evrak Aslı Birlik Haber Sen’ in tüm Genel Merkez Yönetim Kurulu, Şube ve İl Başkanlarınca imzalanmıştır.