Birlik Haber-Sen Basın İle Kahvaltıda Biraraya Geldi

01.08.2015 20:31

Birlik Haber-Sen Basın İle Kahvaltıda Biraraya Geldi

Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (Birlik Haber-Sen) Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri basınla kahvaltıda bir araya geldi.

Kahvaltıya, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin, Genel Başkan Vekili Mehmet Cemal Çivi, Genel Başkan Yardımcıları Ömer Budak, Mevlüt Burgaç ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Selamlama konuşması yapan Genel Başkan İnaltekin, basın çalışanlarının sıkıntılarına değinerek, Birlik Haber-Sen’in hizmet kolunda bulunan kurumlarında basın yayın kolunda olduğunu belirterek ortak sıkıntıları paylaştıklarını dile getirdi.

Birlik Haber-Sen hakkında bilgi veren İnaltekin, 1992 yılında kurulan sendikalarının 23 yıllık bir tecrübeye sahip olduğunu belirterek, sendikalarının faaliyetlerini PTT, TRT, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, RTÜK ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde sürdürdüklerini kaydetti. Şubat ayında yapılacak olan genel kurulda görev değişimi yapacaklarını açıklayan İnaltekin, “Genel Başkan Yardımcısı Ömer Budak kardeşimle karar aldık. Yeni bir yola çıkacağız. Bu yola Ömer Budak’la devam edeceğiz. Delegelerin de teveccühü ile bu işleri Budak kardeşimizle yürüteceğiz” dedi.

PTT çalışanlarının yıpranma payının kaldırılmasına değinen İnaltekin, “Bizim hükümete önererek kabul ettirdiğimiz kanunu dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa Mahkemesi’ne götürerek iptal ettirmişti. İlgili bakanlığa bunu iletmemize rağmen de bir sonuç alamadık. Kararın düzeltilmesi için 35 bin imza topladık. Anayasa Mahkemesi’nin kararını aşmak kolay değil. Fakat biz sendika olarak yıpranma payının geri verilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yıpranma payını geri alıncaya kadarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Birlik Haber-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Budak, ise sözleşmeli personeller ile 657’ye tabi memurlar arasındaki vergi adaletsizliğine değinerek şunları söyledi:

“Sözleşmeli Personellerin kazançları brüt ücret üzerinden gelir vergisine tabi olurken 657’ ye tabi memurlar ise net ellerine geçen maaş üzerinden gelir vergisine tabi edilmektedir. Bu durum sonucunda Sözleşmeli Personeller yılın üçüncü ayından itibaren  yüzde 20 vergi dilimine girmekte, 7. aydan itibaren ise yüzde 27 vergi dilimine girmektedir.  yıl içerisinde ne kadar maaş zammı alırlarsa alsınlar yıl sonunda yüzde 12 zarara uğramaktadırlar. Bu durum iş yükü altında ezilen sözleşmeli memurları maddi olarak da daha fazla mağdur olmalarına neden olmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi için bütün yetkililerden ve siz değerli basın mensuplarından destek bekliyoruz.”

Postacıların kanuni hakkı olmasına rağmen belediye otobüslerinden faydalanamadıklarını belirtti Budak, “Posta Dağıtıcılarının Mektup dağıtımına çıkabilmesi için çıkarılmış olan kanuna göre Belediyeler ve Belediyelere bağlı kurulmuş olan işletmelerin sağladığı toplu taşıma hizmetinden posta dağıtıcıları ücretsiz olarak yararlanabilmekteydiler. Fakat son zamanlarda ülke genelinde birçok belediye Posta Dağıtıcılarının bu kanuni hakkını görmezden gelerek dağıtıcı arkadaşlarımızı toplu taşıma araçlarından indirmeye çalışmakta ve kamu hizmeti veren dağıtıcı arkadaşlarımızdan ücret talep etmektedir. Biz Birlik Haber-Sen olarak Posta dağıtıcılarına yapılan bu haksızlığı kınıyor ve kabul edilemez bir durum olarak görüyoruz bu durumun devam etmesi halinde genel yetkili sendika olarak her türlü yasal hakkımızı kullanarak gereğini yapacağımız” şeklinde konuştu.

PTT’nin tekelleşmeye çalışıldığını söyleyen Ömer Budak, “6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunun yürürlüğe girmesi ile PTT her ne kadar A.Ş. olsa da sermayesinin tamamı hazineye ait olduğundan Kamu İşletmesi konumunu da korumaktadır. 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanuna göre Evrensel Hizmet Yükümlüsü olarak PTT görevlendirilmiş ve BTK’ nın önerisi ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının teklifi ile Bakanlar Kurulunca temel ücreti belirlenecek haberleşme gönderileri, Tebligat Hizmetleri, Posta Pulları ve Kartlarının basım ve satışı, Barışta Türk Silahlı Kuvvetlerinin Posta Hizmetleri, Evrensel Hizmet Yükümlünün ( PTT A.Ş. ) tekeline bırakılmıştır.Mektup gönderilerinin (2 kg’a kadar olan Posta Gönderisi ) PTT A.Ş.tekelinden çıkarılarak bu tekelin 20 gr ve altına indirilmesinin planlandığı duyumu sendikamıza kadar ulaşmaktadır. Haberleşme Hizmet Kolunda faaliyet gösteren yetkili sendika olarak ve üye sayımızın büyük çoğunluğunun PTT A.Ş.’ de olduğu göz önünde bulundurularak ilk etapta asgari gönderi ağırlığının 20 gr olarak belirlenmesi başta çalışanlar olmak üzere ülke ekonomisine zarar vereceğinden serbest piyasa sistemine geçilmesine veya gönderi ağırlığının 20 gr’a düşürülmesine itiraz ediyor ve kabul edilemez bir durum olarak görüyoruz” dedi.

PTT’nin Avrupa daki çalışma sistemini incelediklerini belirten Budak, “Tekelin ilk aşamada 20 gr’a düşürülmesi ile bu gün PTT A.Ş.’ nin yıllık yaklaşık olarak 950 milyon gönderi adedi ve yıllık yaklaşık olarak 1,3 milyar TL olan geliri yıllık yaklaşık olarak gönderi adedi bazında 200 milyona, gelir ise 515 milyon TL’ ye düşecektir.  Bu da yıllık yaklaşık olarak yüzde atmış oranında bir gelir kaybına neden olacaktır. Bu nedenle, Basın Yayın ve iletişim Hizmet Kolunda faaliyet gösteren Genel Yetkili Sendika olarak tekelleşmenin aşamalı olarak düzenlenmesinin ülkemizin ve çalışanların menfaatlerinin korunmasında faydalı olacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

Ayrıca Budak, PTT’de Cumartesi ve Pazar günlerinde çalışmaların kaldırılması için mutabakata varıldığını da müjdeledi.

“TRT’nin RTÜK’ten Sıyrılmasını İstiyoruz”

Sarı basın kartıyla ilgili gündemde olan sorunları da değerlendiren Budak, “Sadece TRT değil, tüm basının özgürce kendini ifade edebilmesi için haberin içinde olmaları gerektiğini biliyoruz. Artık sarı basın kartlarının verilmesini istiyoruz. TRT ellerinden alınan sarı basın kartı sahiplerinin kartlarının da geri iade edilmesini istiyoruz. Özerk kurum olan TRT’nin RTÜK’ten sıyrılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Taleplerimiz Karşılıksız Kalıyor”

Genel Başkan Yardımcısı Ömer Budak, gerek toplu sözleşmede gerek kurum İdari Kurul Toplantılarında Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü çalışanları için taleplerde bulunduklarını söyleyerek şunları söyledi:

“Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü çalışanları için servis talebinde bulunmamıza rağmen bu talebimiz karşılıksız kalmış olup bu konuda halen bir neticeye varılamamış olup Kurum çalışanlarının servis problemini çözene kadar bu konuyu her platformda dile getireceğiz.”

Birlik Haber-Sen Yardımcısı Mevlüt Burgaç’da, birlik Haber-Sen’in Toplu Sözleşmede elde ettiği kazanımlara değinerek şunları söyledi:

“TRT ile ilgili 2014-2015 yılı toplu sözleşmede öğlen saatlerinde yayında serviz hizmeti yoktu. Girişimlerimiz sonucu 1000 kişiye yakın çalışanın faydalanabileceği servis hizmeti aldık. Ayrıca TRT’de sabah kahvaltısını menüsü kısıtlıydı. Üyelerimizin bize getirdiği bu sıkıntıyı da girişimlerimiz sonucu bu konuyu da çözüme kavuşturduk. TRT’de çalışalar için giyim yardımı, maaşı düşük olan memurların, takip memurluğuna geçirerek yaklaşık 1000 tele maaşlarına yansımasını sağladık.  Bunların yanından 2014 yılının 2. Dönem KİK toplantısında, TRT Genel Müdürlüğünde 15 yıldır açılmayan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının 8 aşamada açılmasını sağladık.”

Birlik Haber-Sen’in eşitlik ve adalet üzerinden işlerini yürüttüğünü belirten Budak, sendika olarak amaçlarının çalışanların alın terini korumak ve hak ettiğini almasını sağlamak olduğunu söyleyerek şunlara değindi:

“Bizim için kamu çalışanının ve haksızlığa uğrayanın nerde doğduğu, hangi dili konuştuğu önemli değil. Bizim için hak, adalet ve emeğin karşılığının alınmasıdır. Birlik Haber-Sen ve Memur-Sen, insanların sadece haklarının iyileştirilmesi için çaba harcarız.”

PTT’deki kazanımlarına da değinen Mevlüt Burgaç, “PTT Genel Müdürlüğü’nde 6475 sayılı kanunla alınan personeller vardı. Bu personelleri işe alırken ücret sıkalasının olmasına rağmen bir buçuk yıldan beri alınmayan bir performans ücreti vardı. Bunun programı yapıldı. İnşallah bir ay içerisinde 450 TL ye yakın aylık kazansçları olacak idari sözleşmelilerin” diye konuştu.

PTT çalışanlarının çalışma saatlerine ve hafta sonu çalışmalarına da değinen Mevlüt Burgaç,  “Tayın bedeliyle ilgili 1976 yılında çıkan bir kanun var. İç işleri, Orman ve Gümrük Bakanlığında uygulanıyordu. PTT’de bu kanun hiç uygulanmamıştı. Biz son yapılan toplu sözleşmeye bu kanunun PTT’de uygulanmasını koydurduk. Aylık 161 TL maaş ne olarak ödeniyor. Bunun dışında araç kullanan dağıtıcılarımıza 50 TL ücret aldık. Gişe memurlarına 50 TL zam aldık. Şuan bir posta dağıtıcısının maaşına girişimimiz sonucu yüzde 17 artış oldu. Buda birlik Haber-Sen’in başarısıdır. Bundan sonraki çalışmalarımızda emeğin alın terinin korunmasında elimizden gelen gücümüzü kullanacağız. Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada kamu çalışanları haksızlığa uğradığı taktirde emekten gelen gücümüzün kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.

Birlik Haber-Sen’in eğitim programlarına değinen Genel Başkan Vekili Cemal Çivi ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Hazırladığımız Avrupa Birliği projesi 2000 proje arasından seçilerek uygulanmaya girdi ve biz yurt dışına giderek oradaki basın yayın ve iletişim çalışanlarının, çalışma madellerini inceledik. Basın sektörü mesleki riskleri en fazla olan meslek gruplarından biridir. Bunu ben Erzurum’da yapılan basın çalıştayında da dile getirdim. Siz değerli basın mensupları gerek savaş alanında, gerekse ülke kalkınmasından, gelişmelerden bize haber veriyorsunuz. Sizlerin yaşadığınız mağduriyetlerin farkındayız. Mağduriyetlerinizin giderilmesi için bizlerde elimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

 

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR