Memur-Sen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Kocaeli’de Kutlayacak

10.01.2018 09:50

Memur-Sen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Kocaeli’de Kutlayacak

Memur-Sen’in Kurucu Genel Başkanı rahmetli M. Akif İnan anısına ‘Bir anı bir şiirle Akif İnan’ı Anma Programı’ başlığıyla düzenlenen program, Genel Başkan Ali Yalçın, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Şair ve yazarlar Cumaali Ünal Hasannebioğlu, Recep Garip ve Mustafa Özçelik, Memur-Sen'e bağlı sendikaların şube ve komisyon başkanları, STK temsilcileri ve davetlilerin katılımıyla Kocaeli'de gerçekleştirildi.kocaeli_inananmaProtokol konuşmalarının gerçekleştirildiği programda daha sonra panel düzenine geçildi. Şair ve yazarlar, Akif İnan’ın dizelerini okudu, Akif İnan’ın hayatından ve yaşadıkları anılardan katılımcılara paylaşımlarda bulundu.

İnan Ezber Bozdu

Konuşmasına merhum Akif İnan’ın sendikal hayatına ilişkin anektodlar paylaşarak başlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İnan’ın, sanatçının toplumdan kopuk olduğu ezberini bir sendikacı olarak sahaya inerek bozduğunu kaydetti. Yalçın, “Akif İnan, kalemi, kelamı ve eylemiyle bir dava adamıdır. ‘Güdülmemek İçin Örgütlenmeye mecburuz’ diyen adam, aydın sorumluluğunun da gereğini yapmasını bilir. Akif İnan, işte böyle bir bilincin, böyle bir direncin ve eylemciliğin vücut bulmuş halidir” ifadelerini kullandı.

Yalçın konuşmasında İnan’ın sendikal hayata adım atış hikayesini de paylaştı.kocaeli_inananma1İnan, Sendika ve Emek Kavramını Baştan Tanımladı

Akif İnan’ın Anadolu insanının yabancısı olduğu bir örgütlenme tarzını yurt geneline yaymak için çalıştığını sözlerine ekleyen Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çağa istikamet kazandıracak görüş açısının yerli düşünceden neşet edeceğini ilan eder. Batılılaşma ve Marksizm özentisine karşı sesini yükseltir. Halkın inanma ve yaşama hakikatiyle ilgisiz olan sendika ve emek kavramını yeni baştan tanımlamak ister.”

Yalçın, Akif İnan’ın hayal ettiği sendikayı İnan’dan alıntılarla şöyle anlattı: “Bir sivil toplum örgütü olacak, nicel olarak fazla olacak; iş kolunda kurulu sendikalardan sayıca fazla olacak ama aynı zamanda sendikal hareketin bir kalabalık kitle hareketi olmasının ötesinde, nitelikli bir sivil toplum örgütü olma özelliğine sahip bulunacak.”

Sorunlardan Hangisini Çözmeye Talipsin?

Akif İnan’ın, müsamahakar ve diğer görüşlerden insanlara da saygılı olduğunu kaydeden Yalçın, bunun da bir sınırlarının olduğunu belirterek, “İnan kendi ifadeleriyle, dinine küfreden olmadığı takdirde tüm görüşlere saygı duymuştur. Kendisi de bunu, ‘Her fikre saygım vardır, yeter ki kişi dinime küfretmesin ve vatan haini olmasın’ diye açıklardı” şeklinde konuştu.

Yalçın şöyle devam etti: “Akif İnan daima çözümcü, sorunların abartıldığı değil, çözümlerin sunulduğu bir anlayışa sahip olmuştur. Yaptığı uyarılarda da, ‘Sorunun Değil Çözümün Parçası Olun’ diye seslenirdi. İnan, imkânsızlıklardan, koşullardan sürekli yakınmayı alışkanlık edinenlere de şöyle derdi: ‘Bu sorunları ben de biliyorum, sen bunlardan hangisini çözemeye talipsin?”

Yalçın öte yandan konuşmasında, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’a, Ocak ayını Akif İnan ayı olarak belirlemeleri sebebiyle teşekkürlerini iletti. Yalçın, geçtiğimiz günlerde yönetim kurulu ile birlikte aldıkları karar doğrultusunda, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü de Kocaeli’de kutlayacakları müjdesini verdi.kocaelibldBelediye Başkanından ‘Akif İnan’ Müjdesi

Daha sonra konuşan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, “İlçemizde bir kültür merkezi veya gençlik merkezinde M. Akif İnan adını yaşatacağız. Bir de Memur-Sen Kocaeli İl Temsilciliği ile birlikte Hatıra Ormanı oluşturacağız” diye konuştu.yaslikYaşlık: İmkansızlıklar Aşıldı

Memur-Sen Kocaeli İl Temsilcisi Şahin Yaşlık ise konuşmasında Akif İnan’ın sendikal anlayışının, günümüzde büyük bir başarıya ulaştığını, bunun da tüm imkansızlıklar süreçlerinin atlatılması ve gösterilen gayretlerle gerçekleştiğini belirtti.

Konuşmaların Akabinde Panel Düzeninde Şairler Akif İnan’ı Anlattı

Protokol konuşmalarının ardından panel düzenine geçildi. Panelist şairler; Cumaali Ünal Hasannebioğlu, Recep Garip ve Mustafa Özçelik Memur-Sen Kurucu Genel Başkanı rahmetli M. Akif İnan hakkındaki anılarını paylaştı.

Şairler Akif İnan’ın dizeleri ve yaşamı hakkında mülahazalarda bulundu.kocaelibld1Recep Garip, “Akif İnan bir ahlak adamıydı” ,  Cumaali Ünal Hasannebioğlu, “O şiiriyle çığır açmıştı” , Mustafa Özçelik, ‘Her eylem yeniden diriltir beni’ dizeleri, onun duruşunu en iyi şekilde açıklar” ifadelerini kullandı.inankiziProgramda Akif İnan’nın Kardeşi ve Kızı da Konuştu

Programa Akif İnan’ın kardeşi Ahmet İnan telefonla bağlandı. İnan, ‘Akif İnan, imkansızlıklar karşısında gayretle, inançla çabalamış, bunun sonucunda da büyük ve kıymetli işler başarmıştır’ dedi.

Akif İnan’ın kızı Banu İnan ise kürsüye gelerek yaptığı konuşmada, “Babam, insanlara Mescid-i Aksa umudu bırakmıştır” ifadelerini kullandı.kocaeli_inananma2kocaeli_inananma3Programın sonunda Sedat Anar ve ekibi, küçük bir konser dinletisi sundu. Program, hediye takdimleri ve aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.