''KAZANILMIŞ VE KAZANILACAK OLAN HER ŞEYİN ADRESİ BİRLİK HABER-SEN'DİR''

07.03.2016 12:42

''KAZANILMIŞ VE KAZANILACAK OLAN HER ŞEYİN ADRESİ BİRLİK HABER-SEN'DİR''

Programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Genel Başkan Ömer Budak, TRT çalışanlarının merak ettiği giyim yardımı sorununa açıklık getirerek TRT yönetimiyle görüşmelerinin devam ettiğini, görüşmelerin sonuçsuz kalması halinde mahkeme yoluna giderek giyim yardımını alacaklarını söyledi.

Konuşmalarına terör olaylarını lanetleyerek başlayan Genel Başkanımız Budak, Vatanımızın birliği, beraberliği ve bölünmez bütünlüğü için canını hiçe sayarak mücadele eden askerlerimize başarılar dileyerek ''Allah yar ve yardımcıları olsun. Vatanımızın bölünmez bütünlüğü için şehit düşenlere Allah'tan rahmet diliyor yaralılara da Allah'tan acil şifalar diliyorum. Şahit yakınlarına da başsağlığı diliyorum'' diye konuştu.

PTT, TRT, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda 2013 yılından beri genel yetkili sendika olduklarını hatırlatan Genel Başkan Budak,  bu kurumlarla ilgili olarak iki kez toplu sözleşme masasına oturduklarını ve sayısız Kurum İdare Kurulu toplantılarına katıldıklarını ifade etti. Budak şöyle devam etti:

''Öncelikli olarak bu yıl 2016 yılında tarihin en iyi toplu sözleşmesi imzalanmıştır. Bu toplu sözleşmeye imza atan başta Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Ali yalçın Bey ve Memur-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri ve Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanlarının bu toplu sözleşmenin imzalanmasında büyük emekleri vardır. Bu kazanımlarımızı kamuoyu ile basın aracılığıyla sıklıkla paylaştık. Ancak yine hatırlatmakta fayda var. 2016 yılının altı ayı için  yüzde 6; ikinci altı ayı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, 2017 yılının ilk 6 ayı için yüz 4, ikinci 6 ayı için yüzde 3 artı enflasyon farkı ve toplamda yüzde 19.2 oranında müthiş zam elde ettik. Bu kazanım bu güne elde edilmiş en büyük zam kazanımıdır. Bütün çalışanlara hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.''

Memurların Cuma namazı vakti konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Budak, ''Bizim çok önemsediğimiz Cuma namazı izninin 2 saate çıkarılmasıyla artık çalışanların idarelerden izin alıp namaza gitmesine Memur-Sen olarak son verdik'' dedi.

Hizmet koluna ilişkin kazanımlara da değinmek istediğini belirten Budak, “KİT'lerde görev yapan çalışanların yıllık izinlerini o yıl içerisinde kullanmadıkları taktirde bir sonraki yıla devri mümkün değildi. Bu şartı ortadan kaldırdık ve sonraki yıla devrini sağladık. Bununla ilgili kanuni düzenlemeler şu anda yapılıyor. TRT'de haberler, dış yayınlar ve devamlılık stüdyolarında çalışan arkadaşlarımıza koruyucu gıda yardımı verilmesini, sabah nöbetine gelen çalışanlara kahvaltı yardımı verilmesini, öğlen nöbetine gelen arkadaşlar için servis verilmesini sağladık.PTT'de görev yapan başdağıtıcı ve dağıtıcı arkadaşlarımızın kanundan gelen hakları olan belediye ve bağlı birliklerinin kurmuş oldukları toplu taşıma vasıtalarından ücretsiz olarak yararlanması için toplu taşıma kartı verilmesini sağladık. PTT'de araç kullanarak dağıtım yapan dağıtıcılara ilave 70 TL verilmesini, motosikletle dağıtım yapanlara ise ilave 84 TL verilmesini, gişelerde görev yapan çalışanlara ilave 70 TL verilmesi elde ettik. En önemli kazanımlarımızdan birisi ise askerimize ve polisimize verilen tayın bedeli adı verdiğimiz, merkez nüfusu 50 bini geçen yerlerde çalışan dağıtıcı ve başdağıtıcı arkadaşlarımızı aylık ortalama 180 ve 190 TL civarında ilave ücret verilmesini sağladık. Başdağıtıcı ve dağıtıcı arkadaşlarımızın emekliliği ile ilgili 55 yaşına geldiklerinde 'sen artık kuruma hizmet edemeyecek yaşa geldin, seni 55 yaşında zorunlu olarak emekliye ayırıyoruz' diye bir kanun maddesi var. Bu zorunlu bir durum. Toplu sözleşme masasında bu yaş sınırının 55'ten 60'a çıkarılması kazanımını elde ettik. Bununla ilgili Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde kanun düzenlemesi yapılmaktadır. İnşallah kısa bir süre içerisinde bu kanun da yürürlüğe konulacaktır. Başdağıtıcı arkadaşlarımızın temel ücretlerinin artırılması da kazanımlarımız arasındadır. Veznedar olarak görev yapan arkadaşlarımıza da ilave 70 TL verilmesini sağladık.'' şeklinde konuştu.

TRT ile ilgili elde ettikleri kazanımlara da değinen Budak, ''TRT'de sözleşmeli olarak çalışan yaklaşık bin civarında arkadaşımız vardı. Bunların kadroya geçirilmesi bizim dönemimizde gerçekleşmiştir. Ayrıca TRT'de daha önce uygulaması olmayan takip memurluğu kadrosunun belli şartlara göre memur arkadaşlarımıza verilmesi de ciddi kazanımlarımızdan biridir. Sendikamız ve kurum temsilcileri arasında yapılan Kurum İdari Kurul toplantılarında bir ilk olarak şeflik sınavı açtırdık. Uzun yıllardır açılmayan bir sınavdı. Daha sonra teknisyenlik ve mühendislik sınavı açtırdık. Bu yıldan itibaren ise sınavların her yıl düzenli olarak yapılacağının teminatını veriyoruz. Yapım yayın elemanı ve yayın yapım görevlisi sınavları bizim gündemimizin başındadır. Yakın zamanda bunlarla ilgili duyuruları da TRT yöneticilerinden bekliyoruz. Gerekli özveriyi gösterdikleri için TRT yöneticilerimize teşekkür ederim. Yılların kanayan yarası olan basın kartıyla ilgili sendikamızın müdahalesiyle bir yönetmelik çıkartıldı. Basın kartını hak eden bütün arkadaşların basın kartı almasını sağladık.PTT'nin anonim şirketi olmasıyla birlikte İdari Hizmet Sözleşmesi adı altında bir kadro açıldı. Bu kadroda göreve başlayan arkadaşlarımızın mali ve sosyal durumlarında ciddi sıkıntılar bulunmaktadır. Bu arkadaşların mali durumlarının düzeltilmesi için PTT yönetimiyle görüşmelerimiz oldu. Genel Müdürümüz Sayın Harun Maden beye teşekkür ediyorum. Bu konuda bize ciddi anlamda destek verdi. Bu arkadaşlarımızın İstanbul'dan başlamak üzere ücretlerine ilave %15 zam yapılmasını, mesai ücretlerinin artırılmasını sağladık. Bununla ilgili olarak İHS'li arkadaşlarımızın iş güvencesinin sağlanması noktasında da çalışmalar yapıyoruz. 101. maddenin kaldırılması ile ilgili de çalışmalarımız var. PTT ve TRT'de taşeron olarak çalışan arkadaşlarımızın kadroya geçirilmesi ile ilgili çalışmalarımız da mevcut.'' dedi.

Uzun süredir TRT çalışanlarının en önemli tartışma konusu olan Giyim Yardımı hakkında konuşan Genel Başkanımız Ömer Budak, giyim yardımının 2013 yılında yayında ve verici istasyonlarında çalışanlar için  çıkarıldığını, 2014 ve 2015 yılında da bütün çalışanlara taahhüt ile verildiğini hatırlattı. Budak, ''2015 yılının sonunda Sayıştay bir denetim yaptı ve bu denetim sonucunda yayında ve verici istasyonlarında çalışanlar haricinde tüm personele giyim yardımı verilmesinin uygun olmadığı ve verilen yardımların faiziyle geri alınmasını kararlaştırdı. Giyim yardımı ödemesi yapan idare ile ilgili de soruşturma yapılmasını istedi. Bu konu 21 Ocak 2016 tarihinde KİT komisyonuna taşındı. Öncesinde bu konuyla ilgili yaptığımız çalışmalarda bunun aslında Sayıştay raporunda bahsedildiği gibi olmadığını, TRT'nin bir yayın kuruluşunu olduğunu ve çalışanların da yayıncı olduğunu bildirdik. KİT komisyonu sağolsun, Sayıştay'ın düzenlemiş olduğu raporla ilgili bu konuyu rafa kaldırdılar. Fakat 2016 yılında yine yayında ve verici istasyonlarındaki çalışanlara verilir şeklinde geçtiği için Maliye'nin, giyim yardımı verilen kurumlarda bu konuyla ilgili usule uygun yardım yapılmamış, bunun nakit olarak verilmesi doğru değil diye bir maddesi vardı. Biz bu maddeye imza attık. Eğer imza atmasaydık toplu sözleşme kazanımlarımıza imza atamayacaktık. Akabinde Maliye ile görüşmelerimiz başladı. Bu görüşmelerde usul ve esasları Maliye ile belirledik. Maliye, yayında ve verici istasyonlarında ve diğer kadrolarda çalışan arkadaşlarımıza giyim yardımının verilmesi ile ilgili mutabakata imza atacaklarını söyledi. Fakat işin TRT ayağında Sayıştay'ın koymuş olduğu rapor TRT yöneticilerinin de elini ayağını bağlamış durumda. TRT yöneticileri şu anda giyim yardımını öderse suç duyurusunda bulunulacak. Yayında ve verici istasyonlarında çalışan personelinin giyim yardımı almasında herhangi bir sıkıntı yok. Diğer arkadaşlarımızın da alabilmesi yönünde TRT yönetimiyle de görüşmelerimiz devam etmekte. Görüşmelerimiz sonuçsuz kalırsa mahkeme yoluna giderek alacağız. Toplu Sözleşme kazanımlarımızdan biri olan yayın personeline ilave 100 TL ödenir maddesiyle ilgili de yöneticilerimizle görüşmelerimiz devam etmektedir. Bu madde 01.01.2016 yılından itibaren geçerli olacaktır. Tüm TRT personeline şunu özellikle söylemek istiyorum. TRT çalışanları hiç kimsenin hayal edemediği kazanımları, getirileri Birlik Haber-Sen ile yaşamıştır. Bundan sonra da daha büyük kazanımlara inşallah Birlik Haber-Sen ile ulaşılacaktır'' ifadelerini kullandı.

TRT kurumunda bulanık suda balık avlamaya çalışan bazı mihraklar olduğunu ve bu fitnecilere karşı TRT çalışanlarının kulak tıkaması gerektiğini söyleyen Budak, ''Sendikamız tüm TRT çalışanları için gecesini gündüzüne katıp çalışmaya devam ediyor. İnşallah kazanılmış ve kazanılacak olan her şeyin adresi her zamanki gibi Birlik Haber-Sen olmaya devam edecektir. Burada bizlere konuşma imkanı sağladığınız için çok teşekkür ediyorum. Hayırlı yayınlar diliyorum'' şeklinde konuştu.

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR