Kamu Görevlilerinin Üzerindeki Vergiler Büyük Şirketlerle Yarışır Hale Geldi

30.09.2017 12:16

Kamu Görevlilerinin Üzerindeki Vergiler Büyük Şirketlerle Yarışır Hale Geldi

Maliye Bakanı tarafından 2018-2020 orta vadeli programa ilişkin yapılan açıklamada yer verilen, genelinde vergi, özelde ise gelir vergisi artışları gelir vergisi ödemelerinde büyük şirketlerle yarışan kamu görevlileri için yeni bir yük getirecektir.

Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen olarak kamu görevlileri dahil çalışanların maaş ve ücretlerindeki vergi yükünün azaltılması yönünde talep, teklif ve beklentilerimizin aksine vergiler artırılmıştır. Bu artış daha maaşı eline geçmeden vergisini ödeyen memuru daha da zora sokacaktır.

Her gün Türkiye’nin ekonomik olarak büyüdüğünün açıklandığı bir süreçte maliye ve ekonomi yönetimin aksi bir tutumla gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde 3 puanlık artışla gelirler için uygulanan yüzde 27 oranının yüzde 30'a çıkaracakları açıklaması orta vadeli programın ortamı germeye, emek kesiminin payını düşürmeye tahsis edildiğini göstermektedir. 3. ve 4. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimiz arasında yer verdiğimiz, gerek masada gerekse toplu sözleşme dışındaki platformlarda yapılması gerektiğini/yapılabilirliğini gerekçeleriyle ortaya koyduğumuz kamu görevlilerinin gelir vergisine ilişkin %15’i aşan kısmının kamu işverenince karşılanması teklifimizle ilgili olumlu yaklaşım sergilenmesi gerekirken tamamen zıt bir iradenin ortaya konması ve üçüncü kademe gelir vergisinde %11’i aşan bir artırımın söz konusu olması ekonomi yönetiminin büyük Türkiye söylemine dair inandırıcılığını kaybedecektir.

Diğer kesimler vergi yüklerinin artırılmasını yansıtma yoluyla sorun olmaktan çıkarabilir. Örneğin bir patronla bir kamu çalışanı ele alalım. Patron çocuğumu özel okula gönderiyor 30 bin TL para veriyor ve bunun için bir beyanname veriyor. Çocuğunu özel okula gönderdiği için beyannamedeki matrahından yüzde 10’u kadar indirim sağlıyor. Yani, vergisel avantaj sağlıyor. Kamu çalışanı ise çocuğunuzu özel okula gönderdiği için 1 TL bile vergi indirimi yapamıyor. Ayrıca patron, servis ücretini, kırtasiye parasını da vergi olarak düşebilirken. Beyanname veremediği için kamu çalışanı, aksine daha maaşı eline geçmeden vergisini peşin olarak ödüyor.

Hal böyleyken Büyüyen Türkiye’de Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen olarak, parayı Lidyalılar, vergiyi Sümerliler, verginin vergisini Türkler buldu algısından çıkılmasını istiyoruz. Bizler gelir vergisinin altında ezilen kesim olmak yerine, çalışarak üretmeye; ürettikçe de refahtan payımıza düşeni almak istiyoruz. Kamu çalışanları olarak bizler çalışmaktan kaçmıyor aksine ülkemizin adalet ve demokrasi temelleri üzerinde yükselmesi için tüm gücümüzle çalışacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Ömer Budak

Birlik Haber-Sen

Genel Başkanı