Budak; M. Akif İnan’ı ve Türkiye’de Sendikalaşma Hareketlerini Anlattı

10.11.2018 15:49

Budak; M. Akif İnan’ı ve Türkiye’de Sendikalaşma Hareketlerini Anlattı

Server Vakfı Sincan Şubesi’nin düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak, merhum Mehmet Akif İnan’ı ve Türkiye’de geçmişten günümüze gelen sendika ve sendikalaşma hareketlerini anlattı.

Dünyada sendikal hareketlerin işçi haklarının savunulması amacıyla başladığını ve yayıldığını ifade eden Genel Başkan Budak, Türkiye’de ilk sendikal hareketlerin Osmanlı döneminde, 1871 yılında Amaleperver Cemiyeti adı altında başladığını belirtti. Ülkemizde 1946 yılından itibaren önem kazanmaya başlayan sendikal hareketlerin işçi sendikaları sınırlı kaldığını dile getiren Budak, bu yıllardan sonra sendikaların ilerleme süreçlerine, yapılanma biçimlerine ve ülkenin siyasi yapısına olan etkilerinden bahsetti.

Memur-Sen’in kuruluş yıllarından ve dönemin çalkantılı yapısını anlatan Genel Başkan Budak, 1992 yılında merhum kurucumuz Mehmet Akif İnan’ın girişimiyle Eğitim Bir-Sen’in ardından da 1995 yılında Memur-Sen Konfederasyonu’nun kurulduğunu hatırlattı. Mehmet Akif İnan ve gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde artık kamuda görev yapan İslami düşünceye sahip memurların da sahada haklarının ve düşüncelerinin savunulmaya başladığının altını çizen Budak, İnan’ın meydana getirdiği çalışmanın Türkiye sendikal ve siyasi tarihi açısından önemli bir girişim olduğunu vurguladı.

Mehmet Akif İnan’ın Urfa’da dünyaya geldiğini söyleyen Budak, İnan’ın 60 yıllık hayatı boyunca düşünceleriyle, ortaya koyduğu eserleriyle ve düşünce yapısıyla Türkiye’ye gelmiş önemli isimlerden biri olduğunun altını çizdi. Aralarında M. Akif İnan’ın bulunduğu Yedi Güzel Adam’dan bahseden Budak, İnan’ın Yedi Güzel Adam adıyla anılan grubun aksiyon insanı olduğunu ve düşüncelerini hayata geçirme adına büyük mücadeleler verdiğini vurguladı. Budak; “Mehmet Akif İnan hayatı boyunca savunduğu değerleri, ilkeleri, düşünceleriyle; bugünün sendikal yapısına ve sendikal düşüncesine yön vermiş bir isimdir.” dedi.

Türkiye’nin 2000’li yıllara kadar süren siyasi baskıları ve muhafazakar yapıya sahip bireylere uygulanan yıpratma çalışmaları konusunda açıklamalar yapan Genel Başkan Budak, dönemin zorlu koşullarının aşılmasında Mehmet Akif İnan’ın savunduğu düşüncelerin ve öğretilerin önemli olduğunu savundu. İnan’ın “Nehirler düşlerim göl kenarında” dizesinden alıntı yapan Budak, M. Akif İnan’ın ileri görüşlülüğünü ve geleceğe olan inancının çok kuvvetli olduğunu aktardı. Budak; “Çok şükür ki Mehmet Akif İnan’ın o dönemlerde geliştirdiği felsefesi, inancı ve direnci bugünün Memur-Sen’ini oluşturuyor.” dedi.

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR