AB Projemizi Başarıyla Tamamladık

26.02.2018 16:08

AB Projemizi Başarıyla Tamamladık

Ankara’da bir otelde gerçekleşen kapanış programına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, TRT Genel Müdür Yardımcısı Fethi Fahri Kaya, Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baş, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan, Genel Merkez Denetleme, Disiplin Kurulu Üyelerimiz, Kadın Komisyonu Başkanımız Fatma Safiye Yelken, Şube, il Başkanlarımız, teşkilat üyelerimiz, PTT. A.Ş.’den bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Genel Başkanımız Ömer Budak, proje hakkında katılımcılara bilgi vererek şunları söyledi:

“Sendikamız tarafından geliştirilen; TRT Genel Müdürlüğü’nün ortak başvuru sahibi ve PTT A.Ş.’nin iştirakçi kuruluş olarak yer aldığı  ‘Türkiye’deki Kamu İletişim Hizmetlerinde Sosyal Ortakların Sosyal Diyalog Kapasitesinin Geliştirilmesi’ başlıklı projemiz; memur sendikaları içinde düzenlenen projeler içinde hibe almaya hak kazanan tek proje olmuştur. Projemizin yürütülmesine 1 Haziran 2017 tarihinde başladık. Projemizin toplam süresi dokuz ay sürdü. Çok şükür alnımızın akıyla sonuna geldik. Kamu iletişim sektörü bileşenleri arasında sosyal diyaloğu geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında Ankara ve İstanbul’da çeşitli etkinlikler ve eğitimler düzenledik. Onlarca hizmet kolu çalışanımıza eğitim verdik. Projemizin amacı, Birlik Haber-Sen’nin, TRT Genel Müdürlüğü’nün ve PTT A.Ş.’nin toplu sözleşmeye katılacak yöneticilerine “Müzakere Yetenekleri”, “Lobicilik ve Savunuculuk”, “Stres Yönetimi ve İletişim Becerileri”, “Sosyal Diyalog” eğitimlerini Ankara’da ve İstanbul’ düzenlediğimiz programlarda verdik. Proje kapsamında kamu iletişim servislerindeki zorluklara sistematik çözümler bulabilmek için Türkiye'de iletişim sektörünün evrimi, yeni teknolojiler ve işyerinde devam eden dönüşüme, iletişim hizmetlerindeki demografik işgücü değişimine ve iletişim hizmetlerinde yeni beceri ihtiyaçlarına ayrı ayrı odaklanacak üç araştırma yaptık. Araştırma raporları basılı ve dijital olarak kamu iletişim sektörü bileşenlerine ulaştırılacağız. Tüm bu araştırmalar kapsamında 18-19 Aralık’ da Ankara’da PTT A.Ş. ile ilgili büyük bir çalıştay düzenledik. TRT ile ilgili yaptığımız araştırmalar ve saha analizlerimiz sonucunda 7-8 Şubat’ da İstanbul’da Büyük TRT Çalıştayımızı gerçekleştirdik. Bu gün burada projemizin son toplantısında da sizlerin öneri ve teklifleriniz doğrultusunda yeni ufuklara ışık tutacağımıza inanıyorum.”

Memur-Sen Ve Birlik Haber-Sen Olarak, Sosyal Diyaloğa Önem Veriyoruz

Proje kapsamında yapılan eğitimler ve çalıştaylar sonucunda raporlar ve kitapçıkların hazırlandığını kaydeden Budak, “Bu raporlar ve kitapçıklar yaygın bir şekilde dağıtımını yapacağız. Bu Proje kapsamında bizlere destek veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Avrupa Birliği Bakanlığına, Merkezi Finansa, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğüne, TRT Genel Müdürlüğüne hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca projemize büyük katkı sunun PTT A.Ş. Genel Müdürü Sayın Kenan Bozgeyik Beye, TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Eren Beye, Genel Başkan Yardımcılarıma, iki kurumumuzun da Genel Müdür Yardımcılarına projede emeği bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim” diye konuştu.

“Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen olarak, sosyal diyaloğa önem veriyoruz” diyen Budak, “Bizler, birilerinin aksine yakıp yıkan çatışmacı, sınıf esasına dayalı bir sendikacılık yerine; uzlaşmaya dayalı ve sosyal diyalogun ön planda olduğu bir sendikacılık anlayışına önem veriyoruz. Biz şunu çok iyi biliyoruz. El ele vererek hem milletimizi kalkındıracak; hem de ekmeğimizi büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Birlikte Büyütmeye Gayret Ediyoruz

Budak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bize göre kurumların gelişmesi için bu yöntemi kullanmak lazım. Arada çalışana ne yapmak lazım diye sormak gerekiyor. Bazen yönetmelikle, talimatla, emirle yapılan düzenlemelerin ayakları yere basmayabiliyor. Kurumun atacağı bu adımı da çalışanlar çok iyi değerlendirmelidirler. O mekanizmayı dikkate alarak öneri götürmelidirler. Birlik Haber-Sen olarak bizler hizmet kolumuzdaki kurumlarla hep aynı gemide yol aldığımızın bilincinde olduk. Birlikte kurumlarımızın gelişmesi için mücadele ediyoruz. Birlikte büyütmeye gayret ediyoruz. Büyümeden de alnımızın akıyla payımızı istiyoruz. Memur-Sen ve Birlik Haber-Sen fikri derinliğini, hoşgörüsünü ve aksiyonerliğini Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v) ’den, Yunus Emre'den, Mevlana'dan, Mehmet Akif İnan’dan, geçmişin ve günümüzün fikir pınarlarından, kanaat önderlerinden almaktadır. Kurulduğumuz günden itibaren kamu görevlilerinin hak arama mücadelesinin öncülüğünü üstlendik. Özgür birey, sivil toplum ve gerçek anlamda demokratik hukuk devletinin inşasında öncülük ettik. Bütün kadrolarımızla davaya sadakat ve samimiyetten taviz vermeden, hedeflerimize ulaşmak için, hem milletimizle hem de kamu görevlileriyle aynı istikamete doğru yol aldık. Kamu görevlilerine yönelik elde ettiğimiz kazanımların yanında toplumsal konularda da duyarsız kalmadık. Memur-Sen Konfederasyonumuzla birlikte Genel Başkanımız Ali Yalçın Beyin öncülüğünde Fiilen çözdüğümüz başörtüsü yasağının hukuken de çözülmesini sağlayarak, kamusal alan yalanını bitirdik. Van’da yaşanan depreme, Irak’ta, Suriye’de yaşanan zulümlere, Myammar’ da yaşanan kıyımlara, Mısır’da yaşanan darbeye, Filistin’deki katliamlara, 15 Temmuz’da 1 dolara satılmış hainlere sessiz kalmadık. Mazlumların yarasını sarma, özgürlük isteyen milyonların sesi olma, kamu görevlilerinin ekmek ve emeğinin geleceğini garanti altına alma bakımından tarihi roller üstlendik. Bu yönüyle Birlik Haber-Sen, emek örgütü olmanın yanında, bir özgürlük hareketi olduğunu da kanıtlamıştır. Kıymetli Dava Arkadaşlarım, bu yolda görünmek kolay, olmak ise zordur. Ve ancak bu yolda olanlar iz bırakacaktır. Bizim izlerimiz ise bütün sisleri dağıtacaktır.”

 Zeytin Dalı Harekatı’nı Bütün Benliğimizle Destekliyoruz

Konuşmasında TSK’nın Afrin’de yürüttüğü “Zeytin Dalı Harekatı”na destek veren Budak, “Zeytin Dalı Harekatı’nı bütün benliğimizle destekliyor, cephede vuruşan askerlerimize de “Allah yardımcınız olsun” diyoruz.  Milletin desteğini, ümmetin duasını alan devletimiz ve silahlı kuvvetlerimizin, şanlı ecdadın evlatları olmanın hakkını veren yiğitlerimizin terör örgütlerini yok edeceğine, emperyal akla diz çöktüreceğine de yürekten inanıyoruz.  Bu vesileyle Arfin şehitlerimize; 15 Temmuz şehitlerimize, 40 yıldır PKK ‘ya karşı mücadelede ederken toprağa düşen şehitlerimize ve milletimizin, ülkemizin birliği bütünlüğü için şehit olan bütün ecdadımızı rahmetle anıyorum. Gazilerimize Allahtan acil şifalar diliyorum” diye konuştu.

 Çalışma Genel Müdürü Önder: Birlik Haber-Sen’in Projesi Örnek Olmalı

Avrupa Birliği projesinden Bakanlık olarak faydalanıcısı olduklarını belirten Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, “Bu projeyi Uluslararası Çalışma Örgütüyle birlikte yapıyoruz. Bu farklı bir proje; hem hibe ayağı var, hem de diğer faaliyetlerin yürütülmesi ayağı var. Bu hibe ayağında, bizim aslında 10 tane projeye destek vermemiz gerekiyordu ama biraz ülke olarak projecilik anlamında daha yeniyiz. Projelerimiz maalesef Avrupa Birliği tarafından uygun görülmedi. En yüksek rakamda bu proje aldı. Ben bu yüzden bu projeyi yazanlara ve emek verenlere çok teşekkür etmek istiyorum. Hatta diğer sendikalarımıza da örnek olmasını diliyorum. Çünkü artık bizimde artık bu proje işini daha fazla öğrenmemiz ve hibelerden daha fazla yararlanmamız gerekiyor. Her ne kadar hibe diyorsak da sonuçta bunlar bizim Avrupa Birliğine ülkemizin aidat olarak ödediği paraları geri dönüşü. Biraz bunları daha çok değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, “Bu projenin bir özelliği daha var. Memur sendikaları içinde topluma en fazla birçok şeyi yansıta bilecek bir kesimin içinde olduğu bir proje bu. Biz bundan sonrası içinde hem PTT A.Ş. çalışanlarına, hem de TRT çalışanlarına, hem de sendikamızın üyesi olan diğer kamu çalışanları için faydalı olacak bir proje. Sosyal diyaloğun öne çıkaran, Başkanımızın da dediği gibi sosyal diyalogla haklarımızı almayı öne çıkaran faaliyetlerde bulunulmasını istiyoruz. Bakanlık olarak bizde elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bu arada ben kısaca ben yasal duruma da değinmek istiyorum. Bu hafta başında yine Avrupa Birliği Komisyonu toplantısındaydık. Hepinizin bildiği gibi Memur Sendikacılığında ülkemiz ciddi bir gelişme sağladı. Özellikle 2010’dan sonra yapılan değişikliklerden sonra çok büyük bir ivme kazandı. Burada şunuda söylemek istiyorum. Memurların bazı haklarının eksik olduğu eleştirisi yapılıyor bize. Eksikler zamanla giderilecek şeyler. Memur sendikacılığında toplu pazarlıkları son üç dönemdir toplu sözleşmelere şahit oluyorum. Memur-Sen bizleri toplu sözleşmede bayağı bir hırpalıyor ve zorluyorlar. Sosyal diyalog ortamında birlikte varız demek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Selamlama konuşması yapan TRT Genel Müdür Yardımcısı Fethi Fahri Kaya ise Birlik Haber-Sen’in hazırladığı projeye TRT Genel Müdürlüğü olarak ortak olduklarını belirterek, bu proje kapsamında yapılan çalışmaların takdire şayan olduğunu belirtti.